Latviskās ientitātes veidošana gadskārtu tradīcijās 5-6 gadīgiem bērniem - Lūse, Ligija (Latvijas Universitāte, 2024)
Kvalifikācijas darba temats: Latviskās identitātes veidošana gadskārtu tradīcijās 5-6 gadīgiem bērniem. Darba autore: Ligija Lūse Darba vadītāja: Linda Ummere-Tillberga Darba apjoms: 33 lapas, iekļauti 5 attēli, 4 diagrammas, 2 tabulas, 17 literatūras avoti. Pētījuma mērķis: sekmēt latviskās identitātes veidošanu 5-6 gadīgiem bērniem caur gadskārtu tradīciju ievērošanu Lieldienu laikā. Pētījuma uzdevumi: Analizēt literatūru par latviskās identitātes veidošanu caur gadskārtu tradīcijām, Veikt pētījumu par Lieldienu tradīciju ietekmi latviskās identitātes veidošanā, Iepazīstināt bērnus ar Lieldienu tradīciju norisi svētkos. Pētījuma metodes: Teorētiskā - literatūras avotu analīze, Empīriskā - anketēšana un novērošana Pētījuma jautājums: Kā Lieldienu tradīcijas veido latvisko identitāti? Atslēgas vārdi - tradīcijas, identitāte, piedalīšanās, svētki Darba teorētiskajā daļā tika analizēta tradīciju un kultūras apzināšanas nozīmīgums, kā tas ietekmē bērnu uztveri, nostiprina zināšanas par savu kultūru. Praktiskajā daļā tika vadīti gadskārtu svētki - Lieldienas, kuros tika iesaistīti arī vecāki, lai radītu dziļāku un pilnīgāku izpratni par svētku nozīmi, dažādiem tajos veicamajiem rituāliem. Tika vēroti un analizēti bērni svētku gatavošanās procesā un pēc tam. Tika pētīts, kā mainījušās bērnu zināšanas un svētku uztvere kopumā. Tika meklētas atbildes uz jautājumu vai šis process veicina un maina latviskās identitātes veidošanos un izjušanu.

Subject of qualification work: creation of Latvian identity in annual traditions for 5-6 year olds. Author of the work: Ligija Lūse Supervisor of the research - Linda Ummere-Tillberga Scope of the work – 33 pages, includes 5 pictures, 4 charts, 2 tables, 17 literature sources Purpose of the study - promote the implementation of annual traditions in pre-school and explore how and if this contributes to the development of a sense of belonging. Study tasks: analyse literature on the formation of Latvian identity through annual traditions, carry out a study on the impact of Easter traditions on the formation of Latvian identity,  introduce children to the festivities of Easter traditions. Study methods:  theoretical - literary source analysis,  empirical - questionnaire and Observation Study question: How do Easter traditions shape Latvian identity? Keywords - traditions, identity, participation, celebration The theoretical part of the work analysed the importance of recognising tradition and culture, how it affects children's perceptions, strengthens knowledge of their culture. The practice section hosted an annual celebration - Easter, which also involved parents, to create a deeper and fuller understanding of the importance of the festivities, the various rituals to be performed there. Children were seen and analysed during the festive preparations and afterwards. How children's knowledge and festive perceptions in general have changed was explored. The question was whether this process facilitates and changes the formation and feeling of Latvian identity.
Creation of Latvian identity in annual traditions for 5-6 year olds
Keywords: Izglītības zinātnes; Tradīcijas; Identitāte; Piedalīšanās; Svētki