Subjektīvās labklājības saistība ar indivīda pašnovērtēto finansiālo stāvokli - Sauļūna, Anda (Latvijas Universitāte, 2012)
Bakalaura darba mērķis ir noskaidrot, kāda ir apmierinātības ar dzīvi rādītāju saistība ar indivīda finansiālā stāvokļa pašnovērtējumu un attieksmi pret naudu, kā arī kāda ir indivīda emocionālā stāvokļa saistība ar viņa finansiālā stāvokļa novērtējumu un attieksmi pret naudu. Pētījuma izlasi veido 100 Latvijas iedzīvotāji vecumā no 18 līdz 25 gadiem, kuri elektroniskā veidā atbildēja uz aptauju jautājumiem. Apmierinātības ar dzīvi rādītāji tika mērīti ar Apmierinātības ar dzīvi skalu (Satisfaction With Life Scale (SWLS). Indivīda emocionālā stāvokļa rādītāju noteikšanai tika izmantota Pozitīvo un negatīvo afektu skala (Positive and Negative Affect Schedule (PANAS). Attieksmes pret naudu rādītāji tika mērīti ar Attieksmes pret naudu anketu (Fregebogen zum Einstellung zu Geld). Respondenti tik lūgti arī atbildēt uz jautājumiem par dažādiem sociāli demogrāfiskiem, ekonomiskiem, u.c. rādītājiem (vecums, dzimums, pašnovērtētais finansiālais stāvoklis, u.c.). Iegūtie rezultāti liecina, ka vērojama pozitīva saistība starp sekojošiem rādītājiem – apmierinātība ar dzīvi un materiālās situācijas pašnovērtējums, apmierinātība ar dzīvi un nauda kā statusa simbols, konkurences un skaudības izraisītājs, pozitīvie afekti un materiālās situācijas pašnovērtējums, materiālās situācijas pašnovērtējums un naudas nozīmība, pozitīvie afekti un nauda kā statusa simbols, konkurences un skaudības izraisītājs, negatīvie afekti un naudas kā statusa simbola, konkurences un skaudības izraisītājs. Tā kā starp šiem rādītājiem korelācija ir pozitīva, paaugstinoties viena rādītājam, paaugstināsies arī otrs. Negatīva korelācija vērojama starp negatīvo afektu rādītājiem un materiālās situācijas pašnovērtējumu, kas nozīmē, ka paaugstinoties vienam rādītājam, otrs rādītājs samazinās (un otrādi). Iegūtie rezultāti ļauj izprast, vai un kāda ir saistība starp apmierinātību ar dzīvi, indivīda pašnovērtēto finansiālo stāvokli un attieksmi pret naudu, kā arī emocionālā stāvokļa saistību ar indivīda pašnovērtēto finansiālo stāvokli un attieksmi pret naudu Latvijā dzīvojošiem jauniešiem vecumā no 18 – 25 gadiem. Iegūtie rezultāti var kalpot par pamatu tālākiem pētījumiem šajā jomā. Atslēgas vārdi: apmierinātība ar dzīvi, finansiālais stāvoklis, attieksme, nauda

The aim of the bachelor paper is to establish is there a correlative link between satisfaction with life, individual’s self-assessed financial position and attitude towards money as well as link between individual’s emotional state, self-assessed financial position and attitude towards money. Sample of research included 100 adults, Latvia`s inhabitants, aged 18 to 25 years. Respondents answered to questionnaire questions via internet. Satisfaction with life was mesured with Satisfaction With Life Scale (SWLS). Individual’s emotional state was mesured with Positive and Negative Affect Schedule (PANAS). Attitutde towards money was mesured with Attitude towards money questionnaire (Fregebogen zum Einstellung zu Geld). Respondents also were asked to answer some questions about several social-demographic, social-economic and other facts (age, gender, education, self assessed financial position etc.). Results show a positive correlative link between these indicators – satisfaction with life and self assessed material situation, satisfaction with life and money as a status symbol, cause of envy and competition, positive affects and self assessed material situation, self assessed material situation and importance of money, positive affects and money as a status symbol, cause of envy and competition, negative affects and money as a status symbol, cause of envy and competition. Since correlative link between these indicators is positive, increase of one indicator will cause increase of the other one. Negative correlation is observed between negative affects and self assessed material situation which means that if one indicator increases, the other one decreases (and contrariwise). The obtained results indicate the link between satisfaction with life, individual’s selfassessed financial position and attitude towards money as well as link between individual’s emotional state, self-assessed financial position and attitude towards money for young people (age 18 - 25) living in Latvia. These results can serve as a base for further research in this area. Key words: Satisfaction with life, financial position, attitude, money
Correlative link between individual's subjective well - being and his self-assessed financial position
Keywords: Psiholoģija