"Tikumības likuma" diskurss Latvijas interneta ziņu portālos (2015-2016) - Gulbis, Toms (Latvijas Universitāte, 2017)
Bakalaura darba "Tikumības likuma" diskurss Latvijas interneta ziņu portālos (2015-2016) mērķis ir noskaidrot ar kādiem "Tikumības likuma" diskursiem varam sastapties Latvijas interneta ziņu portālu "Delfi" un "Tvnet" publikācijās un komentāros laikā, kad šie likuma grozījumi tika pieņemti un izstrādātas vadlīnijas. Uz šo mērķi balstīts arī pētnieciskais jautājums un problēma, jo šie likuma grozījumi sabiedrībā un medijos izraisījuši plašu rezonansi, un tiek vērtēti ļoti pretrunīgi. Teorētisko bāzi sastāda teorija par tikumības jēdzienu, tikumu ētiku, likumu un ētikas attiecībām, vērtību izglītību un interneta mediju jeb jauno mediju specifiku, un diskursu. Pētījumā izmantota kvantitatīvā kontentanalīze rakstu un komentāru atlasei. Diskursa analīze rakstu un komentāru padziļinātai analīzei, kā arī intervijas ar skolotājiem, kuriem teorētiski ikdienā ir jāsadzīvo ar šiem likuma grozījumiem un izstrādātajām vadlīnijām. Intervija ar Izglītības un zinātnes ministrijas pārstāvi, kura vadīja vadlīniju izstrādi. Atslēgvārdi: tikums, likums, izglītība, diskurss, "Delfi", "Tvnet".

The goal of the thesis Discourse of "Law on virtue" in Latvian online news portals (2015-2016) is to determine with what discourse of "Law on virtue" we can come across in comment sections and publications of Latvian online news portals such as "Delfi" and "Tvnet" while these Law amendments and guidelines were made. The research question and problem is also based on this target because these Law amendments have raised a great resonance in society and media and they are said to be contradictory. The theoretical basis is made of theory about the concept of virtue, virtue ethics, relationships of ethics and law, values education and internet media or specifics of new media and discourse. In the research there is quantitative content analysis used to select comments and articles. Discourse analysis for depth selection of articles and comments as well as interviews with teachers who theoretically have to live with these Law amendments and guidelines every day. Interview with a Representative from Ministry of Education who lead the creation of the guidelines. Keywords: virtue, law, education, discourse, "Delfi", "Tvnet".
Discourse of "Law on virtue" in Latvian online news portals (2015-2016)
Keywords: Komunikācijas zinātne; Tikums; Likums; Izglītība; Diskurss; "Delfi"