Meksikas revolūcija un pilsoņu karš padomju un mūsdienu krievu historiogrāfijā - Nazukins, Aleksejs (Latvijas Universitāte, 2019)
Maģistra darbs Meksikas revolūcija un pilsoņu karš padomju un mūsdienu krievu historiogrāfijā pēta atšķirības tajās. Tas parāda, ka padomju historiogrāfijā personai nebija būtiskas lomas procesu attīstībā. Visu noteica šķiru cīņa, tās loģika saskaņā ar dialektiskā materiālisma principiem. Pilnīgi pretēji mūsdienu krievu historiogrāfijā tiek noliegta šķiru cīņas loma, tiek izcelta personības nozīme revolūcijas un pilsoņu kara notikumos un tiem sekojošā valsts stabilizācijā. Īpaša uzmanība maģistra darbā tiek pievērsta valsts un Baznīcas attiecībām, armijas reformai un agrāro problēmu risināšanai Meksikas revolūcijas un pilsoņu kara notikumos.

Master's Thesis The Mexican Revolution and the Civil War in Soviet and contemporary Russian historiography study the differences there. This shows that in Soviet historiography, a person did not play a significant role in process development. All was determined by class struggle, its logic according to the principles of dialectical materialism. In contrast to modern Russian historiography, the role of class struggle is denied, the role of the personality in the events of the revolution and civil war and the subsequent stabilization of the country is highlighted. In Master's Thesis particular attention is paid to relations between the State and the Church, Army Reform and Agrarian Problems in the Mexican Revolution and Civil War events.
Mexican Revolution and Civil War in Soviet and Modern Russian Historiography
Keywords: Vēsture; Meksika; Revolūcija; Pilsoņu karš; padomju historiogrāfija; mūsdienu krievu historiogrāfija