Epigeisko vaboļu (Coleoptera) sabiedrību izmaiņas atkarībā no veģetācijas kalcifīlajos zāļu purvos Piejūras zemienē - Žukova, Agnese (Latvijas Universitāte, 2011)
Kalcifīliem zāļu purviem Eiropas Savienībā ir augsta aizsardzības prioritāte. No epigeiskajām vabolēm skrejvaboles un īsspārņi ir grupas, kuras labi var izmantot kā bioindikatorus, tāpēc nepieciešama informācija par šīm vaboļu dzimtām kalcifīlajos zāļu purvos. Darba mērķis ir noteikt epigeisko vaboļu sabiedrību izmaiņas atkarībā no veģetācijas kalcifīlajos zāļu purvos Piejūras zemienē. Pētījums veikts kalcifīlajos zāļu purvos Piejūras zemienē, ievācot epigeiskās vaboles ar Bārbera tipa augsnes lamatām un nosakot augu sugu projektīvos segumus. Kopumā uzskaitītas 2085 vaboles, piederošas vismaz 122 sugām no 18 dzimtām. Kalcifīlajos zāļu purvos dominēja Carabidae un Staphylinidae. Agonum viduum, Agonum ericeti, Agonum thoreyi, Agonum livens, Chlaenius quadrisulcatus, Oodes gracilis Panagaeus cruxmajor, Pterostichus anthracinus, Pterostichus diligens, Pterostichus minor ir kalcifīlajiem zāļu purviem raksturīgās skrejvaboļu sugas, Paederus riparius, Staphylinus erythropterus, Lathrobium terminatum raksturīgās īsspārņu sugas. Katram pētītajam zāļu purvam ir atšķirīga vaboļu sugu sabiedrība. Kopējais vaboļu sugu sastāvs un indivīdu skaits labi raksturo katru kalcifīlo zāļu purvu. Platenes zāļu purvā, salīdzinot ar pārējiem purviem, konstatēts augsts vaboļu sugu skaits. Augu sugu daudzveidība vaboļu sugu skaitu ietekmēja nebūtiski, taču novērota tendence, ka palielinoties augu sugu skaitam palielinās arī vaboļu sugu skaits. Veģetācijai ir netieša ietekme uz epigeisko vaboļu sabiedrībām, jo no konstatētajām sugām dominēja plēsoņas. Atslēgas vārdi: epigeiskās vaboles, kalcifīlie zāļu purvi, veģetācija.

Calcareous fens in the European Union are with high level of protection priority. Ground beetles and rove beetles are epigeic beetles, which can be used as bioindicators, that is why is needed information about these beetle families in calcareous fens. The aim of the work is to determine epigeic beetle communities’ changes depending on vegetation in calcareous fens of the Maritime lowland. The research was done in calcareous fens of the Maritime lowland, collecting epigeic beetles with pitfall traps and determining the projective cover of plant species. In total 2085 beetles and 122 species from 18 families were collected. In calcareous fens dominant were Carabidae and Staphylinidae. Agonum viduum, Agonum ericeti, Agonum thoreyi, Agonum livens, Chlaenius quadrisulcatus, Oodes gracilis, Panagaeus cruxmajor, Pterostichus anthracinus, Pterostichus diligens, Pterostichus minor are characteristic ground beetle species for calcareous fens, but Paederus riparius, Staphylinus erythropterus, Lathrobium terminatum characteristic rove beetle species. For each studied fen there are different beetle species communities. Total composition of beetle species and number of individuals represent each calcareous fen. In fen of Platene, comparing with other fens, founded high number of beetle species. Plant species diversity had insignificant impact on number of beetle species, however, there were tendency when number of plant species increases, then increases number of beetle species. Vegetation has indirect impact on the communities of epigeic beetles, because from all species that was collected predators dominated. Key words: epigeic beetles, calcareous fens, vegetation.
Changes in the communities of epigeic beetles (Coleoptera) depending on vegetation in calcareous fens in the Maritime lowland
Keywords: Bioloģija