Eiropas Centrālās bankas politika inflācijas regulēšanas kontekstā - Čistjakova, Anželika (Latvijas Universitāte, 2025)
Bakalaura darbs ir veltīts Eiropas Centrālās bankas (ECB) monetārās politikas lēmumu un instrumentu izpētei inflācijas pieauguma un deflācijas apstākļos eirozonā laika posmā no 2012. līdz 2024.gadam. Tēmas aktualitāte ir saistīta ar to, ka ārējo šoku un iekšējo strukturālo nelīdzsvarotības apstākļos, ECB saskaras ar grūtībām sasniegt savu galveno politikas mērķi – cenu stabilitāti. Darba ietvaros tiek apskatīti inflācijas un monetārās politikas teorētiskie pamati, kā arī veikta inflācijas faktoru un ECB lēmumu analīze 13 gadu periodam. Analīzes rezultāti atklāj paradoksu: neskatoties uz monetāro instrumentu klāsta paplašināšanu, ECB saskaras ar noteiktiem ierobežojumiem cenu stabilitātes sasniegšanā un uzturēšanā, jo vienotā eirozonas politika dažādi ietekmē dalībvalstu atšķirīgas ekonomikas.

The bachelor thesis is devoted to the study of the monetary policy decisions and instruments of the European Central Bank (ECB) in the context of inflation and deflation in the euro area in the period from 2012 to 2024. The topic is relevant because, in the context of external shocks and internal structural imbalances, the ECB is facing difficulties in achieving its main policy objective of price stability. The thesis examines the theoretical foundations of inflation and monetary policy and analyzes inflation factors and ECB decisions over a 13-year period. The results of the analysis reveal a paradox: despite the expansion of its monetary policy toolkit, the ECB faces certain constraints in achieving and maintaining price stability, as the single euro area policy has different effects on the diverse economies of the member states.
European Central Bank policy in the context of inflation control
Keywords: Ekonomika; Inflācija; ECB; Eirozona; Monetārā politika; Cenu stabilitāte