Noziedzīgi iegūtas mantas atgūšanas problemātika - Romans, Ervīns (Latvijas Universitāte, 2016)
Noziedzīgi iegūtas mantas atgūšana ir vairāku savstarpēji saistītu procesu kopums, kā rezultātā noziedzīgi iegūta manta tiek konfiscēta vai atgriezta likumīgajam īpašniekam. Atgūšanas procesi ir: noziedzīgi iegūtās mantas identificēšana, arests, pierādījumu iegūšana mantas noziedzīgajai izcelsmei, kas ietver arī starptautisko sadarbību, un galējā nolēmuma par mantu pieņemšana. Veiksmīgai noziedzīgi iegūtas mantas atgūšanai nepieciešama visu iepriekš minēto procesu nekļūdīga norise un valsts ieinteresētība izveidot tādus politikas plānošanas dokumentus un tiesisko regulējumu, lai uzlabotu noziedzīgi iegūtas mantas atgūšanas procesus. Pētījuma mērķis bija izpētīt noziedzīgi iegūtas mantas atgūšanas procesa sastāvdaļas kopējā kriminālprocesā un identificēt atsevišķo procesu vājos posmus, kas var rezultēties valsts nespējā atgūt noziedzīgi iegūtu mantu. Pētījuma rezultātā tika konstatēti vairāki problēmjautājumi, kas rada riskus nespējai atgūt noziedzīgi iegūtu mantu.

Recovery of the criminally acquired assets has several mutually linked processes, the result of criminally acquired property is forfeited or returned to its lawful owner. Recovery processes are: identification of criminally acquired assets, arrest of assets, collecting evidence of the asset origin, which also include international cooperation, and the final decision on the property. Successful recovery of criminally acquired assets needs all of the above mentioned exact progreses and public interest in the creation of the policy and legal framework in order to improve the recovery of criminally acquired assets. The aim of the study was to explore the asset recovery process components in criminal proceedings to identify the weakneses of the each individual component, which may result in the State inability to recover the criminall assets. The result of the research identified a number of issues, risks for successful recovery of criminal assets.
Problems of criminally acquired assets recovery
Keywords: Juridiskā zinātne; noziedzīgi iegūta manta; mantas noziedzīgās izcelsmes prezumēšana; arestētās mantas saglabāšana; aresta uzlikšana mantai; starptautiskā sadarbība līdzekļu atgūšanas jomā