Lielvaru (ASV un Ķīnas) sāncensība 21. gadsimtā - Vēveris, Edijs (Latvijas Universitāte, 2022)
Maģistra darba “Lielvaru (ASV un Ķīnas) sāncensība 21. gadsimtā” mērķis ir vairāku lielvaru augšupejas un lejupslīdes teoriju aplūkošana un analīze, saistot tās ar empīriskajiem novērojumiem par šādu sāncensību. Maģistra darbā apskatītās teorijas tiks pretnostatītas ASV un Ķīnas kā lielvaru sāncensībai mūsdienās, tādējādi veicinot izpratni par iespējamo šādas sāncensības izcelsmi un norisi, izrietot no vēsturiskiem gadījumiem, kas saistīti ar lielvaru sāncensību. Darba teorētiskā bāze ietver izklāstu par lielvaru raksturojumu un vairāku citu jēdzienu apskatīšanu, kā arī apskata četras lielvaru sāncensības teorijas. Maģistra darba empīrisko daļu veido lielvaru sāncensības vēsturiskā ietvara apskatīšana, vērtējot dažādas cēloņsakarības un iztirzājot sāncensības raksturu starp ASV un Ķīnu. Darba ietvaros ir secināts, ka lielvaru sāncensības ietvaros būtiska nozīme ir lielvaras militārajam un ekonomiskajam potenciālam, relatīvai materiālai varai un ietekmei starptautiskajā sistēmā, taču sāncensības ietvars un raksturs ir pakļauts dažādiem ārējiem un iekšējiem faktoriem, varas pāreja ne vienmēr ir saistīta ar kara rezultātu. Darba izstrādēs ietvaros ir apstiprinājušās divas no trijām izvirzītajām hipotēzēm.

The master's thesis “Great Power (US and China) Competition in XXI Century” focuses on the examination and analysis of the theories of the rise and fall of several great powers, linking them to empirical observations about such rivalry. The theories discussed in the master's thesis will be compared with the rivalry between the United States and China as a major power today, thus promoting an understanding of the possible origins and course of such rivalry, stemming from historical cases involving rivalry between the major powers. The theoretical basis of the work includes a description of the characteristics of great powers and a number of other concepts, as well as four theories of great power competition. The empirical part of the master's thesis examines the historical framework of the competition between the great powers, evaluating various causal relations, and discussing the nature of the competition between the United States and China. The work concludes that the military and economic potential, relative material power, and influence of the great power in the international system plays an important role in the competition between rivalries, but the framework and nature of the competition are subject to various external and internal factors, power transition between great powers is not always related to outcome of war. Two of the three hypotheses have been confirmed in the progress of the work.
Great Power (US and China) Competition in XXI Century
Keywords: Politikas zinātne; ASV, United States; Ķīna, China; lielvaru sāncensība, great power competition; augšupejas un lejupslīdes reālisms (ALR), rise and fall realism