Okazionālismi Gundegas Repšes prozā - Jansone, Lelde (Latvijas Universitāte, 2013)
Bakalaura darba tēma ir okazionālismi Gundegas Repšes prozā. Bakalaura darba mērķis ir izpētīt okazionālismu lietojumu, par pamatu ņemot G. Repšes prozu. Okazionālismi ir maz pētīti, lai gan parādās arvien izplatītāka tendence izmantot okazionālismus ne tikai daiļliteratūrā, bet arī publicistikā. Lai īstenotu mērķi tiek izvirzīti uzdevumi: izzināt teorētisko literatūru par okazionālismiem; noskaidrot okazionālismu funkcijas; izpētīt okazionālismus kā valodas spēles elementu; analizēt G. Repšes individuālā stila iezīmes; raksturot okazionālismu semantiku; veikt okazionālismu leksikostilistisko īpatnību izpēti. Pētījumā secināts, ka okazionālismus var iedalīt 13 tematiskajās grupās, kur okazionālismi iedalīti pēc savstarpēji saistītu priekšmetu, parādību, darbību u.c. nosaukumiem. Izmantotas tādas pētniecības metodes kā aprakstošā metode un aizstāšanas metode. Atslēgvārdi: aprakstošā metode, leksiksikostilistika, okazionālisms, semantika.

The topic of the bachelor`s thesis is Occasional Words in Gundega Repše’s prose. The aim of the bachelour’s thesis is analyse the use of occasional words in Gundegas Repše’s prose. Occasional words become more used in prose and journalism, although is lack of research about occasional words. To realize the aim it is necessary to research the following problems: research literature about occasional words; find out the functions of occasional words; analyze the factors of G. Repše’s individual language; characterize the semantics and lexicostylistical factors of occasional words. Research shows that occasional words can divide into 13 thematic groups, were occasional words are divided by correlated objects, facts or actions in their meanings. The following methods have been used – descriptive and substitution method. Key words: descriptive method, lexicostylistics, occasional word, semantics.
Occasional Words in Gundega Repše’s Prose
Keywords: Filoloģija