Rīta raidījumu LNT "900 sekundes" un LTV1 "Labrīt, Latvija!" skatītāju izvēli ietekmējošie faktori - Broka, Alise (Latvijas Universitāte, 2011)
Bakalaura darba „Rīta raidījumu LNT „900 sekundes” un LTV1 „Labrīt, Latvija!” skatītāju izvēli ietekmējošie faktori” mērķis ir izpētīt, kādi ir galvenie faktori, kas ietekmē skatītājus izvēlēties LNT rīta raidījumu „900 sekundes” un LTV1 rīta raidījumu „Labrīt, Latvija!”. Rīta raidījumi ir tāds televīzijas tips, kas koncentrējas uz noteiktu auditorijas daļu – tiem skatītājiem, kas no rīta ceļas, lai agri dotos savās ikdienas gaitās. Tas nozīmē, ka rīta raidījumu skatītāji savam dzīves stilam pielāgo arī rīta raidījumu skatīšanos. Tas arī ir rīta raidījumu galvenais mērķis – panākt to, ka rīta raidījumu skatīšanās cilvēkam kļūst par dienas daļu. Kopējā tendence pasaulē rāda, ka rīta raidījumi ir plaši izplatīti (īpaši Amerikas Savienotajās Valstīs, Lielbritānijā, Somijā), taču pētījumi par šo specifisko programmas tipu ir veikti salīdzinošo maz. Darba ietvaros veiktais pētījums pakārtots trīs izmantotajām pētījuma metodēm, tāpēc vērsts trīs virzienos: 1) rīta raidījumu „Labrīt, Latvija!” (LTV1) un „900 sekundes” (LNT) struktūras un satura analīze ar kontentanalīzes palīdzību; 2) eksperiments kā rīta raidījumu skatīšanās ar astoņiem cilvēkiem; 3) ar daļēji strukturēto dziļo interviju palīdzību noskaidrot dominējošos faktorus rīta raidījumu izvēlei un skatīšanai. Darbs strukturēts četrās daļās, kur pirmajā daļā „Pētījuma problemātika lietojuma un vajadzību teorijas un rīta raidījumu kontekstā” tiek teorētiski analizēti auditorijas raksturojumu, noteikta televīzijas loma skatītāju ikdienas dzīvē, lietojuma un vajadzību apmierināšanas teorijas attiekšanās uz rīta raidījumu auditoriju, sabiedriskās (valsts) televīzijas un komerctelevīzijas atšķirības, rīta raidījumu raksturojums. Otrajā daļā „Divu Latvijas rīta raidījumu „900 sekundes” un „Labrīt, Latvija!” salīdzinājums” aprakstīta pētījuma metodoloģija – darbā izmantotās pētniecības metodes. Trešā daļa ir empīriskā daļa, kur atspoguļots pētījuma norises process, atspoguļots darbā veiktais pētījums – eksperimenta norise un dziļās intervijas ar eksperimenta dalībniekiem. Ceturtā daļa ir analītika, kur tiek izdarīti secinājumi un analizēti iegūtie dati attiecīgie par rīta raidījumi, to auditoriju, saturs, tematika, kā arī analizēti iegūtie dati no eksperimenta un dziļajām intervijām. Pētījumā secināts, ka auditorijai ir tieksme skatīties rīta raidījumos, jo tas atbilst viņu ikdienas ritmam un dzīves stilam. Atslēgvārdi: rīta raidījumi, auditorija, sabiedriskā (valsts) televīzija, komerctelevīzija, dzīves stils, lietojuma un apmierinājuma teorija, izvēles ietekmēšana.

This bachelor works „Factors that influence viewer’s choice: study of TV morning shows „900 sekundes” (LNT) and „Labrīt, Latvija!” (LTV1)” main purpose is to examine the key influencing factors that make the viewers to choose between morning shows „900 sekundes” (LNT) and „Labrīt, Latvija!” (LTV1). Morning TV shows are a type of television which address a certain type of TV viewers – people who get up early in the morning for their daily errands. That means morning show viewers adjust their lifestyle for watching morning shows. And that is the main purpose of TV morning shows – to become an essential daily part of viewer’s lifestyle. Global worldwide tendency shows that TV morning shows are very popular (especially in U.S., Great Britain, Finland) but more thorough studies of morning show program specifics are quite few. This bachelor works conducted study mainly consists of three investigation methods: 1) TV morning shows „900 sekundes” (LNT) and „Labrīt, Latvija!” (LTV1) structure and content analysis by means of content analysis; 2) conducted experiment with eight people watching the mentioned morning shows; 3) using the method of partly semi structured deep interview to determine the viewers key influencing factors for choosing and watching the corresponding morning shows. This work consists of four main parts, where the first one is named “Problematic of the investigation applying uses and gratification approach theory in the morning shows context”, where I theoretically analyze the characteristics of the auditorium and establish the morning shows role in viewers life, applying uses and gratification approach theory corresponding to the auditorium, public (government) television and commercial television differences and where I characterize the morning shows in detail. Part two of this work describes the investigation methodology e.g. the investigation methods I used. Part three is the empirical part of this work, where the investigation process and the conducted investigation itself are reflected and where I describe the experiment process and partly semi structured deep interviews with the experiment participants. Part four is the analytics, where I make final conclusions and analyze data from the experiment about the auditorium, content of the morning sows and it’s thematic, and where I analyze the partly semi structured deep interviews. This study shows that the auditorium has a tendency of watching TV morning shows, because that corresponds to their life rhythm and lifestyle. Key words: Morning shows, auditorium, public (government) television, commercial television, lifestyle, uses and gratification approach theory, choice influence.
Factors that influence viewers choise: study of TV morning shows "'900 sekundes" (LNT) and "Labrīt, Latvija!" (LTV1)
Keywords: Komunikācijas zinātne