Juridiskās palīdzības izdevumu kā zaudējumu atlīdzības juridiskās problēmas Kriminālprocesā un administratīvo pārkāpumu lietvedībā nodarītā kaitējuma atlīdzināšanas likuma kontekstā - Vītuma, Paula (Latvijas Universitāte, 2024)
Bakalaura darba mērķis ir aplūkot juridiskās palīdzības izdevumu kā zaudējumu atlīdzināšanas problemātiku Kriminālprocesā un administratīvo pārkāpumu lietvedībā nodarītā kaitējuma atlīdzināšanas likuma kontekstā. Pētījuma kritiski vērtēta likumdevēja izvēle iekļaut administratīvā procesa kārtībā pieprasāmu juridiskās palīdzības izdevumu atlīdzināšanu zaudējumu atlīdzināšanas institūtā, par pamatu ņemot Latvijas tiesību sistēmā valdošo jēdziena “zaudējumi” izpratni. Aplūkota arī likumdevēja noteikto saprātīgi atlīdzināmo apmēru atbilstība augstāka juridiska spēka tiesību normām, secinot, ka tie būtu vērtējami kā neatbilstoši Latvijas Republikas Satversmes 92. panta pirmajam teikumam.

The aim of the bachelor’s thesis is to examine the issues regarding the reimbursement of legal aid expenses as damages in the context of the Law on Compensation for Damage Caused in Criminal Proceedings and Administrative Offence Proceedings. The study critically evaluates the legislator’s choice to include the reimbursement of legal aid expenses claimed in administrative procedure in the institute of reimbursement of damages, basing the findings on the prevailing understanding of “damages” in the Latvian legal system. It also examines whether the legislator’s stipulated reasonably compensable amounts conform to higher legal norms, concluding that they should be considered as non-compliant with the first sentence of Article 92 of the Constitution of the Republic of Latvia.
Problems regarding the reimbursement of legal aid expenses as damages in the context of the Law on Compensation for Damage Caused in Criminal Proceedings and Administrative Offence Proceedings
Keywords: Juridiskā zinātne; juridiskās palīdzības izdevumi; zaudējumi; atlīdzinājums; Kriminālprocesā un administratīvo pārkāpumu lietvedībā nodarītā kaitējuma atlīdzināšanas likums; saprātīgs apmērs