Glikoalkaloīdu satura izvērtējums Latvijas kartupeļu šķirnēs - Vasariete, Anna (Latvijas Universitāte, 2010)
Glikoalkaloīdi (GA) ir slāpekli saturoši steroidālie glikozīdi. Kartupeļos visizplatītākie GA ir α – solanīns un α – hakonīns. Šie GA ir indīgas un toksiskas vielas, kas koncentrācijā virs 20 mg/100g svaiga kartupeļa ir kaitīgas cilvēku un dzīvnieku veselībai. GA inhibē acetilholīnesterāzi un sagrauj gremošanas sistēmas šūnu membrānas. Darba mērķis bija izvērtēt GA saturu Latvijas kartupeļu šķirnēs un noteikt GA saturu noteicošos faktorus. GA izdalīšana tika veikta 3 gadus 10 Latvijas kartupeļu šķirnēm un 2 gadus 60 Latvijas kartupeļu šķirnēm, izmantojot Kvantitatīvo kolorimetrisko noteikšanas metodi. GA saturs šķirnēm svārstījās atkarībā no gada. Viszemākais GA saturs konstatēts šķirnei ‘Magdalena’ (2,09 mg/100g) 2007. gadā. Noteikts, ka GA daudzumu būtiski ietekmē gan audzēšanas apstākļi, gan iedzimtība. Atslēgas vārdi: kartupeļi, glikoalkaloīdi, α – solanīns.

Glycoalkaloids (GA) are steroidal glycozoides containing nitrogen. The most common GAs are α-solanine and α-chaconine. These GAs are venomous and toxic compound, hazardous for human and animal health in concentrations above 20 mg/100 g per fresh potato weight. GA inhibits acetylcholinesterase and destroys cell membranes of a digesting system. Objective of this work was to evaluate the content of GA in Latvian potato varieties and to define the determinants of GA content. Extraction of GA using Method of Quantitative Colorimetric Determination was performed for the duration of 3 years on 10 and of 2 years on 60 Latvian potato varieties. Content of GA in different varieties to range from year of cultivation. The lowest quantity of GA (2.09 mg/100 g) was detected in the variety ‘Magdalena’ in 2007. Quantity of GA is significantly affected both by growing conditions and heredity. Key words: potatoes, glycoalcaloids, α – solanine.
Evaluation of content of glycoalkaloids in potato varieties grown in Latvia
Keywords: Farmācija