Veselības uzvedība saistībā ar apzinātības un depresijas rādītājiem sievietēm un vīriešiem - Gulbis, Gintars (Latvijas Universitāte, 2016)
Bakalaura darba mērķis ir noskaidrot, vai pastāv saistības starp indivīdu depresīvām iezīmēm, pieciem apzinātības aspektiem un veselības uzvedību. Pētījumā piedalījās 100 nejauši izvēlēti cilvēki vecumposmā no 18-55 gadiem. Izmantojot Pīrsona koeficientu, tika analizēti Beka depresijas aptaujas (BDA-II), Apzinātības piecu aspektu aptaujas (FFMQ) un Multidimensionālās veselības uzvedības aptaujas (MHBQ) rezultāti. Pētījumā tika atklāts, ka depresijas rādītāji saistīti ar četriem apzinātības un diviem veselības uzvedības aspektiem, kā arī ar abu konstruktu kopējiem rādītājiem. No iegūtajiem rezultātiem tiek veikti secinājumi par apzinātības pozitīvo saistību ar veselības uzvedību, kas, iespējams, var samazināt indivīdu depresijas rādītājus.

The goal of the study was to determine whether a connection exists between individuals depressive traits, trait mindfulness and health behavior. The participants of the study were 100 randomly chosen people from the general population, aged 18-55 years old. The results of Beck’s Depression Inventory (BDI-II), Five Facet Mindfulness Scale (FFMQ) and Multidimensional Health Behaviors Questionnaire (MHBQ) were analyzed using Pearson’s correlation coefficient. Depressive traits are connected with four mindfulness aspects and two health behavior aspects, aswell as with the overall measures of the scales. Conclusions are made about the positive connection between mindfulness and health behavior, which, in turn, could positively influence depressive traits in individuals.
Health behavior in correlation with mindfulness and depression in men and women.
Keywords: Psiholoģija; depresija; apzinātība; veselības uzvedība; veselība