Rīgas brīvostas ogļu terminālu ietekme uz gaisa kvalitāti - Zvaigzne, Anete (Latvijas Universitāte, 2014)
Pētījumā aplūkota Rīgas brīvostas darbības radītā ogļu putekļu izplatība un tās kopējā ietekme uz pilsētas gaisa kvalitāti. Pētījumā izmantoti Rīgas pilsētas un Rīgas brīvostas pārvaldes teritorijā esošo gaisa kvalitātes monitoringa staciju dati, kā arī laboratorijā pētīti ogļu terminālu tuvumā ievākti sniega paraugi. Izmantojot gāzu hromatogrāfu ar masspektrometrisko detektoru (GH – MS), pētījumā tika konstatēta akmeņogļu putekļu esamība sniega paraugos, kurus identificēja savstarpēji salīdzinot policiklisko aromātisko ogļūdeņražu (PAO) sastāvu sniega paraugos un akmeņoglēs brīvostas teritorijas krautuvēs. Pētījuma rezultāti parādīja, ka Rīgas brīvostā pārkrautais ogļu daudzums neietekmē piesārņojuma līmeni pilsētā. Izmantojot GH – MS un ,,pirkstu nospiedumu’’ metodi, ir iespējams identificēts akmeņogļu putekļus sniega segā. Atslēgas vārdi: gaisa kvalitāte, akmeņogles, PAO, cietās daļiņas, GH – MS, sniega sega.

The research looked at the coal dust prevalence and its overall impact on urban air quality of coal transhipment activities in Freeport of Riga. The study used existing air quality monitoring data from stations in the city of Riga and the Freeport of Riga, as well as lab studied snow cover samples collected from different locations outside the territory of Freeport. Using the gas chromatograph with mass spectrometric detector (GC - MS), the study showed the presence of coal dust in snow samples which were identified by cross-comparison of polycyclic aromatic hydrocarbon (PAH) also called as ,,fingerprinting’’ method. The results showed that the amount of handling of coal does not affect the overall level of pollution in the city. As well that using GC – MS and ,, fingerprinting’’ method it is possible to identify coal dust in the snow cover. Keywords: air quality, coal, PAH’s, particle matter, GC – MS, snow cover.
'The impact of coal terminals in the Freeport of Riga on air quality
Keywords: Vides zinātne