Aprūpes principi pacientiem ar disfāgiju pēc insulta - Ērkšķe, Iveta (Latvijas Universitāte, 2017)
Katru gadu Latvijā ar insultu tiek hospitalizēti vairāk nekā 7000 pacientu. Disfāgija jeb rīšanas traucējumi ir bieži sastopama problēma pēc insulta, tā skar 25–50% pacientu.Aprūpējot pacientus pēc insulta, māsai vispirms jānovērtē vai pacientam ir rīšanas traucējumi, jāzina par disfāgijas komplikācijām, kā veicamas manipulācijas un medikamentu ievadīšana. Disfāgijas un aspirācijas dēļ insulta pacientiem attīstas bīstama komplikācija – aspirācijas pneimonija. Balstoties uz iepriekš minēto tēmas aktualitāti, bakalaura darbam tika izvirzīts mērķis: izpētīt aprūpes principus pacientiem ar disfāgiju pēc insulta, kura sasniegšanai tika izvirzīti secīgi darba uzdevumi. Bakalaura darbā pielietota kvalitatīvā pētniecības metode. Pētniecības instruments - intervija. Intervija sastāvēja no 17. jautājumiem. Pētījumā tika iesaistītas 11 praktizējošas māsas, kuru darba vieta ir insulta vienība un neiroloģijas nodaļa. Pamatojoties uz pētījuma rezultātiem, bakalaura darba mērķis - izpētīt aprūpes principus pacientiem ar disfāgiju, ir sasniegts. Pētījumā iegūtie dati apkopoti un analizēti tabulās un pētījuma analīzē. Balstoties uz iegūtajiem rezultātiem, izdarīti secinājumi. Bakalaura darbā intervijas datu apstrādei tika izmantota kontentanalīze. Atslēgas vārdi: insults, disfāgija, aprūpes principi, pacients.

In Latvia with a stroke each year, more than 7000 patients are hospitalized. Dysfagia or swallowing disorders are a common problem in stroke, it is about 25 – 50% of patients. Caring for patients following a stroke, nure should first evaluate whether patients have difficulty swallowing, you need to know about the occurrence of dysphagia complications how manipulation and drug administration. Dysphagia and aspiration of stroke patients develops a dangerous complication – aspiration pneumonia. Based on the above topic bachelor is work was the aim: to care for patients with dyspfagia after a stroke the principles, which were raised in the sequence of tasks. The work of a qualitative research method applied. Research instrument - interview. Interview consisted of 17. Question. The research involved 11 practicular nurses whose place of employment is stroke unit and neurology deparment. Based on the results of the study, bachelor is objective to the principles of care for patients with dysphagia, has been achieved. The data collected and analysed in the study and research analysis. Based on the findings, conclusions bachelor is work was used content analysis interviews for the processing of data. Key words: stroke, dysphagia, nursing principles, patient.
Management of Dysphagia in Stroke Patients
Keywords: Medicīna; Insults; Disfāgija; Aprūpes principi; Pacients