Dzimtu pētniecība Latvijā: pieejamie resursi un pētnieku informācijas meklēšanas ceļi - Valle, Linda (Latvijas Universitāte, 2022)
Maģistra darbs izstrādāts ar mērķi apzināt dzimtu pētniecības darba iespējas un izaicinājumus Latvijā, kā arī noskaidrot ar kādām problēmām dzimtu pētnieki sastopas informācijas meklēšanas procesā. Pētījuma teorētiskais ietvars balstīts uz pamatoto teoriju un simboliskā interakcionisma idejām. Empīriskie dati iegūti veicot daļēji strukturētas intervijas ar dzimtu pētniekiem un bibliotēku pārstāvjiem, kā arī veikta dzimtu pētnieku anketēšana. Veikts verbālais protokols, lai noskaidrotu ģenealoģisko vietņu lietojamību. Pētījumā noskaidrota dzimtu pētnieku informācijas meklēšanas prakse Latvijā, ietverot pētnieku informācijas meklēšanas procesu, ģenealoģisko vietņu lietojamību un bibliotēku lomu pētniecība procesā. Balstoties uz iegūtajiem datiem, izstrādāts teorētiskais modelis, kurā apskatīts dzimtu pētnieku informācijas meklēšanas process.

Master thesis was carried out to identify the challenges and possibilities for family history research work in Latvia, as well as to find out what problems family historians are facing during the information retrieval process. The theortical framework is based on grounded theory and the ideas of symbolic interactionism. Empirical data were obtained via survey and semi-structured interviews with family historians and library representatives. Verbal protocol was used to capture usability aspect of genealogical websites. In the course of the research, the practice of information seeking process of family historians in Latvia was obtained, including information retrieval process, the usability of genealogical websites, and the role of libraries in genealogy reseach. Based on the results of the research a theoretical model was developed.
Family history research in Latvia: available resources and information retrieval process of researchers
Keywords: Komunikācijas zinātne; dzimtu pētniecība; ģenealoģija; bibliotēka; “Raduraksti”; “ciltskoki.lv”