Pirmie pavadoņu novērojumi Latvijas Universitātē pirms 60 gadiem - Vilks, Ilgonis; Vilka, Gunta (LU Muzejs, 2018)
Pirms 60 gadiem Latvijas Universitāte veica pirmos zemes mākslīgo pavadoņu novērojumus, kad 1957. gadā Latvijas Valsts universitātes Botāniskā dārza teritorijā tika izveidota Zemes mākslīgo pavadoņu stacija. Tas notika saistībā ar t.s. Kosmosa sacensību Aukstā kara laikā starp ASV un PSRS, lai apsteigtu viensotru kosmosa izpētē. Virtuālā izstāde ir veltījums LU astronomiem, kuri pakāpeniski izvirzījās līderos pavadoņu novērošanā un viņu darbs turpinās vēl šodien.
The University of Latvia made its first observations of Earth's artificial satellites 60 years ago, when the Earth Artificial Satellite Station was established in the Botanical Garden of the Latvian State University in 1957. This was in the context of the so-called space race during the Cold War between the US and the USSR to stay ahead of each other in space exploration. The virtual exhibition is a tribute to the University's astronomers, who gradually took the lead in satellite observations and whose work continues today.
Keywords: Research Subject Categories::TECHNOLOGY::Engineering physics::Other engineering physics; Research Subject Categories::NATURAL SCIENCES::Physics::Astronomy and astrophysics::Astronomy; Astronomija; LU Botāniskais dārzs; Aukstais karš; Kosmosa sacensība; Astronomy; University of Latvia Botanical Garden; Cold War; Space race