Pašvadītas mācīšanās pieejas uzņēmējdarbības izpratnes un biznesa ideju radīšanas veicināšanai sociālajās zinībās un vēsturē 6. klasē - Ugarova, Jeļena (Latvijas Universitāte, 2025)
Diplomdarba tēma: Pašvadītas mācīšanās pieejas uzņēmējdarbības izpratnes un biznesa ideju radīšanas veicināšanai sociālajās zinībās un vēsturē 6. klasē. Darba teorētiskajā daļā tika veikta psiholoģiskās, metodiskās un pedagoģiskās literatūras analīze par pētāmo tēmu. Tika pētītas gan Latvijas, gan ārzemju pedagoģijas un psiholoģijas zinātnieku atziņas par pašvadītu mācīšanos. Darba otrajā daļā tika analizēta darba autores praktiska pieredze pētījuma gaitā ar 6.klašu skolēniem sociālo zinību un vēstures stundās. Diplomdarba apjoms (bez pielikumiem): 42 lpp Atslēgas vārdi: pašvadīta mācīšanas, caurviju prasmes, sociālās zinības un vēsture, biznesa ideja, metode Diplomdarba mērķis:izpētīt pašvadītas mācīšanās teorētiskos un praktiskos aspektus 6.klases sociālo zinību un vēstures stundās uzņēmējdarbības izpratnes un biznesa ideju radīšanas apguvē. Lai sasniegtu izvirzīto mērķi, tika izvirzīti sekojoši darba uzdevumi: 1.Analizēt pedagoģisko, metodisko un psiholoģisko literatūru par pašvadītas mācīšanās metodiskajiem aspektiem pamatskolā. 2.Izstrādāt aptaujas anketas skolēniem un skolotājiem par pašvadītas mācīšanās lomu sociālo zinību un vēstures stundās 6.klasē. 3.Veikt rezultātu apkopojumu un analīzi par skolēnu un skolotāju izpratni par pašvadītu mācīšanos. 4.Izstrādāt stundu plānus un novadīt stundas ar pašvadītas mācīšanās uzdevumiem. 5.Izstrādāt metodiskos ieteikumus, kas palīdzēs skolotājiem sekmīgāk vadīt pašvadītas mācīšanas procesu 6.klases sociālo zinību un vēstures stundās. Tika izvirzīts pētījuma jautājums: Kā pašvadīta mācīšanas sekmē uzņēmējdarbības temata apguvi sociālo zinību un vēstures stundās 6.klasē un kādus materiālus ir nepieciešams veidot, lai uzlabotu pašvadītas mācīšanas procesu? Lai īstenotu darba uzdevumus un rastu atbildes uz pētījuma jautājumu, tika izvēlētas pētījuma metodes: teorētiskā – saistošas literatūras un dokumentu analīze, empīriskās – anketēšana (aptaujas metode), pedagoģiskā izmēģinājuma darbība, novērošana, datu apstrāde un analīze. Pētījuma objekts: 6.klases sociālo zinību un vēstures stundas. Pētījuma bāze: 35 Rīgas X pamatskolas 6.klašu skolēni.

Topic of the Thesis: Self-directed learning approaches for enhancing entrepreneurial understanding and business idea development in social studies and history in the sixth grade. The theoretical part of the thesis includes an analysis of psychological, methodological, and pedagogical literature on the researched topic. The theoretical base was studied from both Latvian and foreign pedagogical and psychological scholars on self-directed learning. The second part of the thesis analyzes the author’s practical experience gained during the study with 6th-grade students in social studies and history lessons. The size of the Thesis (without attachments) – 42 pages Keywords: self-directed learning, transversal skills, social studies and history, business idea, method. Aim of the Thesis: To explore the theoretical and practical aspects of self-directed learning and determine what teachers should consider to successfully implement the self-directed learning process in 6th-grade social studies and history lessons. To achieve the aim, the following objectives were set: 1.Analyze the scientific pedagogical, methodological and psychological literature on the methodological aspects of self-directed learning in primary school. 2.Develop survey questionnaires for students and teachers regarding the role of self-directed learning in 6th-grade social studies and history lessons. 3.Summarize and analyze the results on students and teachers understanding of self-directed learning. 4.Develop methodological materials for the planning and management of lessons, including self-directed learning tasks 5.Develop methodological recommendations to help teachers more effectively facilitate the self-directed learning process in 6th-grade social studies and history lessons. Research question of the Thesis: How does self-directed learning promote the acquisition of the entrepreneurship topic in 6th-grade social studies and history lessons, and what materials need to be developed to improve the self-directed learning process? To complete the objectives and find answers to the research question, the following research methods were chosen: theoretical methods - analysis of relevant literature, empirical methods– surveys (questionnaire method), pedagogical work trial, data processing and analysis. Research object: 6th-grade social studies and history lessons Research base: 35 6th-grade students of Riga X Primary School.
Self-Directed Learning Approaches for Enhancing Entrepreneurial Understanding and Business Idea Development in Social Studies and History in the Sixth Grade
Keywords: Izglītības zinātnes; pašvadīta mācīšanas; caurviju prasmes; sociālās zinības un vēsture; biznesa ideja; metode