Īpašības vārdu lietojums pētnieciskajos rakstos - Karlovskis, Agnis (Latvijas Universitāte, 2023)
Šajā bakalaura darbā tika pētīta tēma par īpašības vārdu lietojuma analīzi pētnieciskajos rakstos atbilstoši dažādu zinātnieku piedāvātajiem īpašības vārdu veidiem. Šī darba mērķis bija salīdzināt īpašības vārdu veidus akadēmiskajos tekstos. Iepriekšējie pētījumi ir ierosinājuši daudzas teorijas par īpašības vārdu klasificēšanu un ka deskriptoru īpašības vārdi ir visizplatītākie akadēmiskajos tekstos. Pētījumā izmantotās metodes ietvēra tvēruma literatūras apskatu par iepriekš veiktajiem pētījumiem par īpašības vārdiem akadēmiskajos tekstos un atsevišķu pētniecisko rakstu gadījumu izpēti, kas tika analizēti, izmantojot satura analīzi. Rezultāti secināja, ka ir atšķirības īpašības vārdu klašu lietojumā starp mīksto un cieto zinātņu korpusiem. Tāpēc turpmākajos pētījumos korpusam ir ieteicams izvēlēties šaurāku tēmu.

This bachelor thesis investigated the topic of analysing the use of adjectives within research articles, according to the adjective types presented by different scholars. The aim of this thesis was to compare the adjective types within academic texts. Previous studies have suggested numerous theories on classifying adjectives and that descriptor adjectives are the most commonly found within academic texts. The methods used for research consisted of a scoping literature review of previously made studies on adjectives within academic texts and a case study of selected research articles, that have been analysed using content analysis. The results concluded there are differences in the use of adjective classes between soft and hard science corpora. Thus, it is recommended that in future studies, a more narrowed topic is to be chosen for the corpora.
Use of adjectives in research articles
Keywords: Valodniecība; īpašības vārdi; pētnieciskie raksti; īpašības vārdu veidi; īpašības vārdu funkcijas