Православие в Балтии, № 9 (18) - (:unkn) unknown (Latvijas Universitātes Filozofijas un socioloģijas institūts, 2020)
Žurnāla “Pareizticība Baltijā” 9. numura struktūru veido četras nodaļas: zinātniskie raksti, atmiņas, arhīvu dokumentu publikācija un In memoriam – žurnāla dibinātāja un galvenā redaktora piemiņai veltītās esejas. Žurnālu atklāj analītisks raksts par Baznīcas ūnijām un to sekām Polijā un Lietuvā plašā retrospektīvā – no 13. līdz 20.gs. (Dr. hist. Antonijs Mironovičs / Antoni Mironowicz, Polija), turpinājumā lasītājiem piedāvāts gūt ieskatu pareizticīgo dievnamu celtniecības vēsturē Rīgas eparhijā bīskapa Filareta (Filaretova) laikā (1878–1882) (Dr. theol., Dr. art. Aleksandrs Bertašs / Alexander Bertash, Vācija, Krievija). Numura vadmotīvs ir pareizticīgo garīdznieku dzīves un darbības apraksti: metropolīta Agafangela (Preobraženska, 1854–1928) darbība Rīgā (Dr. hist. Aleksandrs Gavriļins, Latvija); priestera Pāvela Kulbuša ievēlēšana par Rēveles (Tallinas) bīskapu Platonu un Rēveles vikariāta dibināšana (PhD Irina Perta / Irina Pärt, Igaunija); priestera Kirila Zaica (1869–1948) misionārā un reliģiski izglītojošā darbība Latvijā (1898–1933) (Nataļja Sobina, Konstantīns Oboznijs / Natalia Sobina, Konstantin Obozny, Krievija); Smoļenskas un Tveras eparhiju priestera Jevgeņija Lizlova (1901–1982) dzīves posms Daugavpilī (1943–1944) (Dr. hist. Aleksandrs Korņilovs / Alexander Kornilov, Krievija); Orlas eparhijas garīdznieka Aleksandra Daņiluškina (1895–1988) garīgās kalpošanas ceļš Lietuvā (Dr. hist. Ivans Petrovs / Ivan Petrov, Krievija); Tallinas un visas Igaunijas metropolīta Kornīlija (Jakoba) biogrāfija (Sergejs Mjanņiks / Sergey Mannik, Igaunija). Viens no rakstiem ir veltīts citticīgo kanonizācijas problēmai Pareizticīgajā Baznīcā ārpus Krievijas (Andrejs Kostrjukovs / Andrey Kostrykov, Krievija); uzmanība ir pievērsta arī krievu pareizticīgo draudzēm Somijā starpkaru posmā (Dr. hist. Mihails Škarovskis / Mikhail Shkarovsky, Krievija), kā arī Rīgas pareizticīgo garīgā semināra igauņu absolventu arhīvam (Dr. phil. Tatjana Šora / Tatjana Shor, Igaunija). Memuāru sadaļā T. Šoras tulkojumā no igauņu valodas ir publicētas anonīmās atmiņas par Rīgas pareizticīgo semināru (1873–1883). Ar zinātnisko komentāru pirmo reizi tiek publicēts dokumentu klāsts no Krievijas Valsts vēsturiskā arhīva (РГИА) par Rēveles (Tallinas) vikariāta dibināšanu un sarakste par bīskapa Platona (Kuļbuša) personu (1917–1918) (sagatavoja un komentēja Irina Perta un Ludmila Dubjeva, Igaunija).
Pareizticība Baltijā, Nr.9 (18)
The Orthodoxy in the Baltics, Nr.9 (18)
Keywords: Александр Гаврилин, Церковные унии, храмы Рижской епархии, священноисповедник Агафангел (Преображенский), Ревельское викариатство, Кирилл Зайц, Александр Данилушкин, православие в Финляндии, Рижская духовная семинария, митрополит Корнилий (Якобс); Гаврилин Александр; Церковные унии; храмы Рижской епархии; священноисповедник Агафангел (Преображенский); Ревельское викариатство; Зайц Кирилл; Данилушкин Александр; православие в Финляндии; Рижская духовная семинария; митрополит Корнилий (Якобс); Research Subject Categories::HUMANITIES and RELIGION