Sankciju izvairīšanās izmantojot starptautiskās attiecības reālisma un liberālisma perspektīvas - Vestmanis, Ritvars (Latvijas Universitāte, 2024)
Kopš 2022.gada februāra kad izcēlās pilnīga karadarbība starp Krieviju un Ukrainu un tam sekojošajām ekonomiskajām sankcijām, kas tika ieviestas pret Krieviju, ir izraisījušas plašas debates un diskusijas par sankciju efektivitāti. Neskatoties uz turpmāko karadarbību un ekonomiskajām sankcijām, Krievijas ekonomika un piegāžu ķēdes ir parādījušas noturību, ļaujot valstij turpināt savu agresiju. Teorētiskajā daļā autors pēta starptautisko attiecību perspektīvas reālismā un liberālismā, kā arī apskata ekonomiskās savstarpējās atkarības un piespiešanas teorijas. Uzsvars tiek likts uz sankciju un sankciju apiešanas sarežģītību, īpaši trešo valstu iesaistīšanos ekonomiskajās attiecībās ar sankcionēto valsti. Praktiskajā daļā autors analizēja tirdzniecības plūsmas starp eksporta Rietumvalstīm, augsta riska sankciju apiešanas valstīm un sankciju mērķa valsti. Šīs analīzes mērķis bija identificēt iespējamās sankciju apiešanas scenārijus un novērtēt valsts uzvedību, saskaroties ar iespēju iesaistīties sankciju apiešanā, izmantojot reālisma un liberālisma starptautisko attiecību perspektīvas. Autors izdarīja secinājumus par ļoti iespējamiem sankciju apiešanas scenārijiem starp Rietumvalstīm eksportētājām un augsta riska sankciju apiešanas valstīm konkrētās preču grupās. Tika izteikti politikas ieteikumi, kā uzlabot globālo sankciju ievērošanas režīmu, lai ierobežotu sankciju apiešanas un izvairīšanās uzvedību. Maģistra darbs sastāv no 90 lappusēm, ietver 4 tabulas, 24 attēlus, 1 pielikumu un izmantoja 68 informācijas avotus.

The outbreak of a full-scale war between Russia and Ukraine in February 2022, coupled with subsequent economic sanctions imposed on Russia, has ignited extensive debates and discussions regarding the efficacy of such measures. Despite ongoing warfare and the imposition of economic sanctions, Russia's economy and supply chain have shown resilience, allowing the country to sustain its aggressive actions. In the theoretical part of this master's thesis, the author explores the international relations perspectives of realism and liberalism, and examines theories of economic interdependence and coercion. With emphasis into the complexities of sanctions and sanctions evasion, particularly by third countries engaging in economic relations with the sanctioned state. In the practical part of this master's thesis, the author analyzed trade flows between exporting Western countries, high-risk sanction-evading countries, and the sanctions target country. This analysis aimed to identify possible sanction evasion scenarios and assess state behavior when faced with the possibility of engaging in sanctions evasion, from the perspectives of realism and liberalism in international relations. The author draws conclusions on highly likely sanctions evasion scenarios between exporting Western states and high-risk sanctions evading countries in specific commodities. Policy suggestions are made to improve the global sanctions compliance regime to limit sanctions evasion and avoidance behavior. The master's thesis consists of 90 pages, includes 4 tables, 24 figures, 1 annex, and utilizes 68 sources of information.
Sanctions Evasion and Avoidance through International Relations Realism and Liberalism Perspectives
Keywords: Ekonomika un uzņēmējdarbība; Sanctions; realism; liberalism; evasion; interdependence