Ātrgaitas ceļu attīstība Latvijā – to aktualitāte un ekonomiskie ieguvumi. - Šmits, Māris (Latvijas Universitāte, 2024)
Maģistra darba “Ātrgaitas ceļu attīstība Latvijā – to aktualitāte un ekonomiskie ieguvumi” izstrādes mērķis ir izvērtēt un pamatot ātrgaitas ceļu attīstības Latvijā aktualitāti un pamatojoties uz ekspertu aptaujas rezultātu analīzi par pirmo izbūvēto ātrgaitas ceļu Latvijā, sniegt priekšlikumus turpmāko ātrgaitas ceļu attīstībai Latvijā. Darba pirmajā nodaļā apkopota teorētiskā informācija par ātrgaitas ceļu nozīmi tautsaimniecībā un būtiskākajiem izaicinājumiem, kas jāņem vērā to plānošanas posmā. Otrajā nodaļā analizēta ātrgaitas ceļu attīstības Latvijā aktualitāte, attīstības vīzija un ekonomiskie ieguvumi. Trešajā nodaļā analizēts autora kvalitatīvais pētījums par pirmo izbūvēto ātrgaitas ceļu Latvijā, un apkopoti būtiskākie ieguvumi un sarežģījumi ar ko nācās saskarties tā plānošanas un izbūves laikā.

The aim of the Master's thesis “Development of express roads in Latvia - their topicality and economic benefits” is to evaluate and substantiate the topicality of the development of express roads in Latvia, and to provide proposals for the development of future express roads in Latvia, based on the analysis of the results of an expert survey on the first built express road in Latvia. The first chapter of the paper summarizes theoretical information about the importance of express roads in the national economy and the most important challenges that must be taken into account during their planning stage. The second chapter analyzes the topicality of the development of express roads in Latvia, the development vision and economic benefits. The third chapter analyzes the author's qualitative research on the first express road built in Latvia, and summarizes the most important benefits and complications that had to be faced during its planning and construction.
Development of express roads in Latvia - their topicality and economic benefits.
Keywords: Vadībzinātne; Ātrgaitas ceļi; satiksmes drošība; mobilitāte; Eiropas transporta tīkls