Etniskās identificēšanās un identitātes apdraudējuma saistība ar piederības izjūtu Latvijai - Vaivars, Jānis (Latvijas Universitāte, 2013)
Pētījuma mērķis bija pārbaudīt vai Skotijā izstrādātais virsgrupas piederības modelis darbojas arī Latvijā. Tika pārbaudīts, vai krievu etniskās identitātes apdraudējumu prognozē latviešu un krievu grupu nesaderība un krievu politiskā bezspēcība. Otrā hipotēzē tika pārbaudīts vai identitātes apdraudējuma izjūta moderē sakarību starp etniskās identificēšanās pakāpi un piederības izjūtu Latvijai. Hipotēzē tika prognozēts, ka negatīva sakarība starp identificēšanos ar krieviem un piederības izjūtu Latvijai pastāvēs gadījumā, ja krievu identitātes apdraudējums būs augsts. Pēc oriģinālā pētījuma parauga, tika izveidots jauns instrumentārijs krievu valodā, kas sastāv no 5 pašatskaites skalām. Pētījumā piedalījās 243 krievu studenti. Rezultāti apstiprināja pirmo hipotēzi, bet otrajai hipotēzei gūts daļējs apstiprinājums – apstiprināts hipotēzē paredzētais moderatora efekts, taču pretēji prognozētajam, statistiski nozīmīgu sakarību prognozē zems identitātes apdraudējums.

The aim of this research was to investigate, whether the model of attitudes towards superordinate group membership developed in Scotland can be used in Latvia. It was hypothesised that perceptions of incompatibility with the outgroup and ingroup powerlessness will be predictors of the feeling of identity threat. The relationship of ethnic identification and the sense of belonging to Latvia will be moderated by identity threat. Only for those participants who will have high feelings of identity threat will identification lead to lower level of the sense of belonging to Latvia. A new questionnaire was created for the purposes of the present research according to example of original study. It contained 5 scales. 243 Russian students took part in the survey. The results provided support for the hypotheses, only the direction of the mediator effect was opposite to the original study – a positive relationship will be predicted by a low identity threat.
The relationship of ethnic identification and identity threat to the sense of belonging to Latvia
Keywords: Psiholoģija