Starojuma dozas salīdzinājums mobilajā un digitālajā plaušu rentgenogrāfijā - Korčemnijs, Ēvalds (Latvijas Universitāte, 2016)
Izvēlētā bakalaura darba tēma ir „Starojuma dozas salīdzinājums mobilajā un digitālajā plaušu rentgenogrāfijā”. Darba galvenais mērķis ir noskaidrot un salīdzināt starojuma dozas mobilajā un diģitālajā plaušu rentgenogrāfijā. Darbs sastāv no teorētiskās un praktiskās daļa. Teorētiskajā daļā tiek apkopota literatūra par starojuma dozas raksturlielumiem, aprēķiniem un radiācijas drošību, digitālo un mobilo rentgenogrāfijas metodi, un plaušu rentgenogrāfiju. Praktiskajā daļā tiek veikts retrospektīvs, kvalitatīvs pētījums par ekspozīcijas parametru un saņemtās starojuma dozas salīdzināšanu digitālajā un mobilajā plaušu rentgenogrāfijā. Darba noslēguma daļā izdarīti analizētajā literatūrā un pētījuma rezultātos balstīti secinājumi. Darba kopējais apjoms ir 34 lappuses. Darba veikšanai izmantoti 25 literatūras un informācijas avoti. Darbs satur 8 attēlus un 2 pielikumus.

The selected Bachelor`s thesis is „Comparison of radiation doses in mobile and digital chest radiography”. The aim of Bachelor is to clarify and compare the radiation doses in mobile and digital chest radiography. Bachelor consists of theoretical part and practical part. In theoretical part analyzes the literature about radiation dose characteristics, calculations and radiation safety, digital and mobile radiography methods, and chest radiography. In the practical part a retrospective, qualitative research was done about comparison of exposure parameters and received radiation dose in digital and mobile chest radiography. Conclusions encompasses the analysis of research results of the study, as well proposals are made. The paper includes 34 pages, 8 images and 2 attachments. There are 25 information sources used in the paper.
Comparison of radiation doses in mobile and computed chest radiography
Keywords: Medicīna; Starojuma doza; Plaušu rentgenogrāfija; Digitālā metode; Mobilā metode