Krūts vēža ķirurģiskās ārstēšanas taktikas izmaiņas Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas, Latvijas Onkoloģijas centra Krūts ķirurģijas nodaļas ietvaros - Baibakovs, Arturs (Latvijas Universitāte, 2013)
Šobrīd Latvijā katra desmitā sieviete var būt potenciāla krūts vēža slimniece, bet mirstība Latvijā no krūts dziedzera vēža pēdējo trīsdesmit gadu laikā pieaugusi par 139%. Retrospektīva pētījuma mērķis ir analizēt operāciju apjoma proporciju izmaiņas starp krūts dziedzeri saglabājošām operācijām un mastektomijām, kā arī starp sargmezgla biopsijām un paduses limfadenektomijām specializētas krūts ķirurģijas nodaļas izveidošanas gadījumā, salīdzinot ar laika periodu, kad ārstēšana tika veikta vispārējās ķirurģijas nodaļās. Pētījumā tika izvērtēti ambulatoro kartiņu dati par Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Latvijas Onkoloģijas centrā ārstētām 664 sievietēm ar krūts dziedzera vēzi. Pētījumā analizētas pacientes, kas tika ķirurģiski ārstētas 2007. gadā Latvijas Onkoloģijas centrā Vispārējās ķirurģijas nodaļās un 2011. gadā Latvijas Onkoloģijas centra Krūts ķirurģijas nodaļā.

Nowadays one in ten women in Latvia has a potential threat to get breast cancer, and there was an increase in breast cancer mortality in the last thirty years for about 139%. The aim of this retrospective study is to analyze and compare changes in the proportion of operation such as mastectomy and breast conserving therapy, also changes in rate of sentinel node and axillar lymphadenectomy, after specialized breast surgery division was established, and compare it with the time period when breast cancer treatment was performed in general surgery departments. In this study the data of 664 women was collected from patient ambulatory cards with breast cancer. All womenwere treatedduring the Year 2007 inLatvian Oncology Center General Surgery Division and during the Year 2011 in Latvian Oncology Center Breast surgery department.
Changes in breast cancer surgical treatment tactics in Riga Eastern Clinical University Hospital, in Latvian Oncology Center Breast surgical department
Keywords: Medicīna