Latvijas teātra kritika drukātajos un digitālajos medijos (2013 - 2015) - Žvira, Juta (Latvijas Universitāte, 2019)
Maģistra darba – Latvijas teātra kritika drukātajos un digitālajos medijos (2013 - 2015) mērķis noskaidrot, kā atšķiras teātra izrāžu recenziju formas drukātajos un digitālajos medijos. Recenzijas tika izgūtas no laikrakstiem „Kultūras Diena” un „Kultūrzīmes”, digitālajiem medijiem Satori.lv un Kroders.lv, teātra blogiem „Mirklis teātra pasaulē” un „Skatuves prieki”. Recenziju analīzei tika izmantota kvantitatīvā un kvalitatīvā kontentanalīze. Darba teorētiskais ietvars balstīts teorijā par masu medijiem un teātra kritiku – tās veidošanos un galvenajiem uzdevumiem. Faktori, kas noteica recenziju formas izveides atšķirības medijos – recenziju autori, izmantotās recenziju izveides funkcijas, izteikumu un vērtējumu argumentācija, pamatojoties uz citu jomu zināšanām, medija specifika un darbības pamatnostādnes.

The thesis – Latvian Theater Criticism in Print and Digital media (2013-2015) – aim is to find out how differs theater performance reviews forms in print and digital media. Reviews were retrieved from print media “Kulturas Diena” and “Kulturzimes”, digital media Satori.lv and Kroders.lv, theater blogs “Mirklis teatra pasaule” un “Skatuves prieki”. As a research method for theater reviews analysis was used content analysis. The thesis theoretical framework is based on theory about mass media and theater criticism tasks and main functions. The research results show that factors which determminated differences of reviews forms: the author, criticism functions used for reviews creation, argumentation based on knoweladge in different fields, also specific media operational guidlines.
Latvian Theater Criticism in Print and Digital media (2013-2015)
Keywords: Komunikācijas zinātne; teātra kritika; recenzijas; kontentanalīze; masu mediji