Jauno tēvu pašefektivitāte, vecāku kompetences izjūta un apmierinātība ar partnerattiecībām - Adejanova, Helēna (Latvijas Universitāte, 2015)
Maģistra darba mērķis ir noskaidrot, kā savstarpēji saistīta tēvu pašefektivitāte, tēvu kompetences izjūta un apmierinātība ar partnerattiecībām, kā arī izpētīt, kas labāk prognozē tēvu kompetences izjūtu – viņu pašefektivitāte vai apmierinātība ar partnerattiecībām. Pētījumā piedalījās 90 vīriešu vecumā no 20 līdz 46 gadiem (vidējais vecums – 29 gadi), kuri pirmo reizi kļuvuši par tēviem un kuru bērnu vecums ir no 1,5 mēneša līdz 1 gadam (vidējais vecums – 8 mēneši). Pētījumā tika izmantotas trīs aptaujas – Vispārējās pašefektivitātes aptauja (General Self-Efficacy Scale, Schwarzer & Jerusalem, 1995), Vecāku kompetences izjūtas skala – VKI (The Parenting Sense of Competence Scale (PSOC), Johnston & Mash, 1989) un Apmierinātības ar partnerattiecībām skala (The Comprehensive Marital Satisfaction Scale (CMSS), Blum & Mehrabian, 1999). Pētījuma rezultāti parādīja, ka pastāv statistiski nozīmīga, pozitīva saistība starp tēvu kompetences izjūtu, vispārējo pašefektivitāti un apmierinātību ar partnerattiecībām. Savukārt, atbildot uz otro pētījuma jautājumu, regresijas analīze parādīja, ka vispārējā pašefektivitāte un apmierinātība ar partnerattiecībām statistiski nozīmīgi prognozē tēvu kompetences izjūtu, bet labāk tēvu kompetences izjūtu prognozē apmierinātība ar partnerattiecībām.

The objective of the Master's Thesis is to clarify the interdependence of the fatherly self-efficacy, parental sense of competence and satisfaction with the partnership relations, as well as to explore whether the fatherly self-efficacy or the satisfaction with the partnership relations is better predicting the fatherly sense of competence. The study involved 90 men aged of 20 to 46 years (average age – 29 years), who became fathers for the first time and the age of their children is from 1.5 month to 1 year (average age – 8 months). Three surveys have been used in the study – General Self-Efficacy Scale (Schwarzer & Jerusalem, 1995), Parenting Sense of Competence Scale (PSOC) (Johnston & Mash, 1989) and Comprehensive Marital Satisfaction Scale (CMSS) (Blum &Mehrabian,1999). The results of the study revealed that there is a statistically significant positive correlation between the fatherly sense of competence, general self-efficacy and the satisfaction with the partnership relations. In turn, responding to the second question of the study, the regression analysis showed that the general self-efficacy and satisfaction with the partnership relations are statistically significantly predicting fatherly sense of competence, but fatherly sense of competence more predict satisfaction with partnership.
Young father’s self-efficacy, parenting sense of competence and satisfaction with marital relationship
Keywords: Psiholoģija; tēvi; vispārējā pašefektivitāte; tēvu kompetences izjūta; apmierinātība ar partnerattiecībām