Sarkanā rīsu rauga ekstrakta preparātu aprite trijās Rīgas aptiekās - Anspoka, Daiga (Latvijas Universitāte, 2014)
Paaugstināts holesterīna līmenis asinīs ir problēma, kas skar lielu daļu Latvijas un visas pasaules iedzīvotāju. Lai ārstētu hiperholesterinēmiju, tiek lietoti medikamenti, kas samazina holesterīna biosintēzi, bet profilaktiski var lietot uztura bagātinātājus, kas satur sarkano rīsu rauga ekstraktu. Bakalaura darba mērķis bija izanalizēt sarkanā rīsu rauga ekstrakta preparātu apriti trīs Rīgas aptiekās pēdējā gada laikā (01.05.2013-30.04.2014). Ar anketēšanas palīdzību noskaidrot iedzīvotāju zināšanas par holesterīnu un tā ietekmi uz organismu. Darba gaitā tika konstatēts, ka gados jaunāki cilvēki nezina savu holesterīna līmeni, bet zina kādas ir iespējas to uzturēt normas robežās bez medikamentiem, savukārt gados vecākie cilvēki lielākā daļa zina savu holesterīna līmeni. Ar aptauju palīdzību tika arī konstatēts, ka iedzīvoti diezgan maz lieto uztura bagātinātājus un arī liela daļa neuzticas to pozitīvajai ietekmei uz veselību. Atslēgvārdi: holesterīns, sarkanais rīsu raugs.

Elevated cholesterol is a problem that affects a large part of the Latvian and the entire world population. For the treatment of hypercholesterolaemia are medicines which reduce cholesterol biosynthesis, but there also can be used for prophylactic dietary supplements containing red rice yeast extract. The objective of the bachelor thesis was to analyze the red rice yeast extract preparations movement of three pharmacies in Riga last year ( 01.05.2013-30.04.2014 ). With the help of a questionnaire to find out people's knowledge about cholesterol and its effects on the body. The obtained data showed that younger people do not know their cholesterol levels, but knows what opportunities exist to maintain the normal range without medication, while older people are most aware of their cholesterol levels. The questionnaires were also found to be quite a few residents used dietary supplements and most of them do not trust much of its positive impact on health. Keywords: cholesterol, RYR
Red rise yeast extract preparations movement in three pharmacies in Riga
Keywords: Farmācija