Perineirālas deksametazona ievades izvērtējums pēc vienmomenta n.ischiadicus blokā - Tapiņš, Kārlis (Latvijas Universitāte, 2019)
Pētījuma aktualitāte: Apakšstilba vai pēdas pēcoperācijas sāpju mazināšanai multimodālas analgēzijas ietvaros tiek veikta n.ischiadicus blokāde. Tā kā lokālo anestētiķu darbības ilgums ir samērā īss, tiek veikti pētījumi par deksametazonu kā adjuvantu blokādes ilguma pagarināšanai. Mēs vēlamies Latvijā izpētīt deksametazona iedarbību uz n.ischiadicus bloka analgētiskās darbības ilgumu. Mērķis: Samazināt sāpes pacientiem pēc apakšstilba vai pēdas operācijām, pagarinot n.ischiadicus bloka analgētisko darbību, izmantojot deksametazonu kā adjuvantu. Metodes: Prospektīvs, randomizēts pētījums. Visiem pētījuma pacientiem tika veikta spinālā anestēzija un n.ischiadicus bloks ar bupivakaīnu. Pacienti tika sadalīti 3 pētījuma grupās: kontroles grupā (KG), kuri nesaņēma deksametazonu; perineirālas deksametazons ievades grupā (PND), kuri saņēma deksametazonu perineirāli; intravenozas deksametazona ievades grupā (IVD), kuri saņēma deksametazonu intravenozi. Postoperatīvi tika izvērtēti dati par n.ischiadicus sensorā bloka vidējo darbības ilgumu, sāpju NRS (Numerical Rating Scale) un opioīdu patēriņu 72h pēc operācijas. Visa datu analīze tika veikta izmantojot statistikas apstrādes programmu IBM SPSS Statistics 22.0. Rezultāti: Pētījumā tika iekļauti 32 pacienti, kuri tika sadalīti trīs grupās: KG tika iekļauti 10 pacienti; PND tika iekļauti 12 pacienti; IVD tika iekļauti 10 pacienti. Vidējais perifēriskā nerva sensorā bloka ilgums KG, PND un IVD bija sekojošs – 5h 43min; 13h 12min; 18h14min (p <0,05). PND reģistrēts par 8h 31min garāks sensorā bloka ilgums nekā KG (p<0,05). IVD reģistrēts par 13h 29min garāks sensorā bloka ilgums nekā KG (p<0,05). IVD tika reģistrēts par 5h 2min garāks sensorā bloka ilgums nekā PND (p>0,05). Vidējā sāpju intensitāte pēc NRS starp KG un IVD grupās dažados laika momentos pēc operācijas bija sekojoša (KG:IVD): 6h – 3,00:0,80; 10h – 2,30:1,00; 12h – 1,90:0,80; 14h – 1,90:0,90; 16h – 2,20:1,10; 24h – 2,70:1,20 (p < 0,05). Sāpju intensitāte starp IVD un PND bija statistiski nozīmīga sekojošos laika posmos pēc operācijas (IVD:PND): 12h – 0,80:2,33; 14h – 0,90:2,25; 16h – 1,10:2,67 (p < 0,05). Pētījumā laikā netika iegūti statistiski ticami dati par sāpju intensitātes samazināšanos starp KG un PND (p > 0,05). Vidēji patērētā morfija daudzums grupās sekojoši: KG = 9,29mg; PND = 6,00mg; IVD = 10,00mg (p>0,05). Secinājumi: Intravenoza deksametazona ievades grupa uzrādīja statistiski ticami visilgāko n.ischiadicus sensoro bloku un zemāko sāpju intensitāti starp visām trīs pētījuma grupām. Neskatoties uz to, ka opioīdu patēriņš nebija statiski atšķirīgs starp pētījuma grupām, rekomendācija ievādīt intravenozi deksametazonu pie n.ischiadicus bloka varētu būt pamatojama ar pētījumā pierādītu pārāku analgēzijas un sensora bloka efektu, kas arī bija primārs pētījuma iznākums. Opioīdu patēriņa un sāpju intensitātes nekorelāciju var pamatot ar zemu pētījuma jaudu un vairākiem jaucējfaktoriem, kuru eliminācijai nepieciešama lielāka datu kopa.

Introduction: In order to reduce pain intensities after lower leg or foot surgeries n.ischiadicus block ir performed as a part of multimodal analgesia. As the duration of local anesthetics ir relatively short, researches are being done on to prolong the duration of sensory block using dexamethasone. We wanted to study the effects of analgesic duration using dexamethasone as an adjuvant to n.ischiadicus block in Latvia. Aim: To decrease pain after lower leg or feet surgery by increasing the duration of analgesic effect using dexamethasone as an adjuvnat to n.ischiadicus block. Methods: Prospective randomized study. All patients recieved spinal anaesthesia and sciatic nerve block with bupivacaine. Patients were divided into three study groups: control group (KG), who didn’t recieve dexamethasone; perineural dexamethasone administration group (PND), who recieved dexamethasone perineuraly; intravenous dexamethasone administration group (IVD), who recieved dexamethasone intravenously. Postoperative data on n.ischiadicus sensory block duration, pain intensity in NRS (Numerical Rating Scale) and opioid consumption up to 72h after surgery were collected. Data analysis was performed with IBM SPSS Statistics 22.0. Results: The study included 32 patients. KG included 10 patients; PND included 12 patients; IVD included 10 pacients. The mean duration of peripheral nerve block in KG, PND and IVD were as following: 5h 43min: 13h 12min: 18h14min (p < 0,05). PND sensory block was 8h 31min longer than KG (p<0,05). IVD sensory block was 13h 29min longer than KG (p<0,05). IVD sensory block was 5h 2min longer that PND (p>0,05). The average pain intensity in NRS between KG and IVD at various time points after surgery was as follows (KG:IVD): 6h – 3,00:0,80; 10h – 2,30:1,00; 12h – 1,90:0,80; 14h – 1,90:0,90; 16h – 2,20:1,10; 24h – 2,70:1,20 (p < 0,05).: 6h - 3.00: 0.80; 10h - 2.30: 1.00; 12h - 1.90: 0.80; 24h - 2.70: 1.20 (p < 0,05). Mean pain intensity between IVD and PND at various time points after surgery was as follows (IVD:PND): 12h – 0,80:2,33; 14h – 0,90:2,25; 16h – 1,10:2,67 (p < 0,05). No statistically reliable data on the reduction of pain intensity between KG and PND were obtained during the study (p> 0.05). The average amount of morphine consumed in the groups is as follows: KG group 9.29mg; PND group 6,00mg; In the IVD group, 10.00mg (p > 0,05). Conclusion: Intravenous dexamethasone group has showed statistically significant prolongation of n.ischiadicus sensory block and the lowest pain intensity among all three study groups. Despite the fact that opioid consumption was not statistically different between the study groups, the recommendation to administer dexamethasone intravenously could be justified by the superior analgesia and sensory block effects to sciatic nerve block, which was also the primary outcome of the study. Non – correlation of opioid consumption and pain intensity can be based on low research capacity and multiple mixing factors.
Evaluation of perineural dexamethasone administration to single - shot n.ischiadicus block
Keywords: Medicīna; nervus ischiadicus; deksametazons; perifēriskā nerva blokāde; sāpes