Ezotēriskā dziedniecība Rīgā - praktizētāju un klientu pieredze - Goča, Maija (Latvijas Universitāte, 2015)
Arvien vairāk novērojams, ka liela uzmanība televīzijā un rakstos pievērsta cilvēkiem, kuriem piedēvē īpašas spējas, tostarp arī dziedniekiem. Tomēr maz pētīts kāda ir subjektu pieredze un attieksme saistībā ar dziedniecību. Pētījuma mērķis ir analizēt praktizētāju un klientu pieredzi ezotēriskās dziedniecības praksēs Rīgā. Veiktas daļēji strukturētas intervijas ar 7 cilvēkiem, kuri apmeklējuši dziednieku vismaz divas reizes mūžā Rīgā, 2 ekspertiem un 3 ezotēriskās dziedniecības praktizētājiem, kā arī veikts dziedniecības praktizētāju novērojums. Darba rezultāti norāda, ka intervētie dziedniecības klienti vairāk uzticas dziedniecības metodēm, kur izmantoti pastarpināti priekšmeti, ne tikai ezotēriskās dziedniecības metodes.

It can be increasingly observed that television and various articles are heeding significant attention to individuals possessing various powers, including healers. However, it’s been seldom observed, what is the experience and attitude towards healing practices from subjects point of view. The goal of this research is to analyze practicioner and clients experience in esoteric healing practices in Riga. Partially structured interviews have been conducted on 7 individuals, who have visited a healer in Riga at least twice in a lifetime, 2 experts, 3 healing practitioners, as well as a practical observation has been conducted. The research results indicate that the interviewed clients of healing place more trust in healing methods, which are employing tools, as opposed to practice using only purely esoteric methods.
Esoteric healing in Riga - experience of practicioners and clients
Keywords: Socioloģija; ezotēriskā dziedniecība; alternatīvā medicīna; neredzamā reliģija; sociālais konstruktīvisms; fenomenoloģija