Ķīnas kultūras recepcija Dienvidkorejā no 1948. gada līdz mūsdienām - Eilande, Džekija (Latvijas Universitāte, 2024)
Bakalaura darba nosaukums ir “Ķīnas kultūras recepcija Dienvidkorejā no 1948. gada līdz mūsdienām”. Kultūras ietekme no Ķīnas Dienvidkorejā veido abu valstu kopīgās kultūras ainavas un ietekmē pašreizējo attiecību attīstību. Šī tēma ir ļoti svarīga, lai izprastu kultūras uzņemšanas procesu, jo tā sniedz ieskatu Austrumāzijas reģiona specifikā, problēmās, starpkultūru mijiedarbības daudzdimensionalitātē un to ilgtermiņa ietekmē uz pašreizējo Dienvidkorejas kultūru un sabiedrību. Darba mērķis ir izpētīt Ķīnas kultūras ietekmi uz Dienvidkorejas kultūru, atrodot kopīgus kultūras elementus un pētot vēsturisko un notiekošo mijiedarbību starp abām valstīm. Darba gaitā tika secināts, ka Ķīnas kultūras aspekti Korejai ir nodoti neskaitāmos vēstures posmos. Daudzus ķīniešu kultūras elementus joprojām var redzēt pašreizējā Dienvidkorejas kultūrā, tostarp konfuciānisma uzskatus, ķīniešu rakstzīmes, kaligrāfiju, mākslu un medicīnu. Laika gaitā daudzus no tiem ir pārveidojusi korejiešu kultūra, izveidojot savu atšķirīgo stilu, vienlaikus balstoties uz kaimiņu veidoto pamatu. Darba kopējais apjoms, kas strukturēts trīs nodaļām ar apakšnodaļām, ir 50 lappušu garumā, izņemot atsauču sarakstu, kopsavilkumu un dokumentālo lapu.

The title of the bachelor’s thesis is “Reception of Chinese Culture in South Korea from 1948 to the Present”. The cultural influence from China into South Korea forms both nations' common cultural landscapes and influences the development of current relations. This topic is crucial for understanding the cultural reception process, as it gives insight on East Asian region specifics, problems, the multidimensional nature of cross-cultural interactions, and their long-term influence on current South Korean culture and society. The work's goal is to examine the impact of Chinese culture on South Korean culture by finding shared cultural elements and exploring historical and ongoing interactions between the two countries. In the course of the work, it was concluded that Chinese cultural aspects have been passed on to Korea during numerous periods in history. Many elements of Chinese culture may still be seen in current South Korean culture, including Confucianism beliefs, Chinese characters, calligraphy, art, and medicine. Over time, many of these have been shaped by Korean culture, developing their own distinct style while building on the foundation created by their neighbours. The total extent of the thesis, structured in three chapters with its subchapters, is 50 pages long, excluding the reference list, summary, and the documentary page.
Reception of Chinese Culture in South Korea from 1948 to the Present
Keywords: Valodniecība un literatūrzinātne; Dienvidkoreja; Ķīna; kultūras uzņemšana; starpkultūru mijiedarbība; South Korea, China