Kuņģa skābi samazinošo recepšu medikamentu aprite aptiekā - Negrova, Inna (Latvijas Universitāte, 2009)
Visefektīvāk kuņģa skābes sekrēciju samazinošie medikamenti ir protonu sūkņa inhibitori (PSI) un klājšūnu H2 receptoru blokatori . Darba mērķis ir noskaidrot kuņģa skābi samazinošo recepšu medikamentu – PSI un H2 receptoru blokatoru apriti aptiekā. Konstatējām, ka vislielākais patēriņš aptiekā ir PSI Lomac Cipla un Omeprazolam. Patēriņš korelē ar medikamenta cenu. Medikamentus visvairāk iegādājas cilvēki vecumā no 29 – 35 gadiem. Pircēju starpā dominē sievietes. Salīdzinājumā ar 2005. gadu 2007. gadā ir statistiski ticami pieaudzis pētāmo medikamentu patēriņš aptiekā, bet 2008. gadā vai nu atsevišķu medikamentu patēriņš turpina pieaugt vai būtiski nemainās. Dažādu Gaseku preparātu aprite ir būtiski zemāka vasaras mēnešos, bet visu pārējo kuņģa skābi samazinošajiem recepšu medikamentu aprite saglabājas nemainīga visos mēnešos gada garumā.

Most effective medications for treating the excess gastric acidic secretion (GAS) are proton pump inhibitors (PPI) and parietal cell H2 receptor blockers. Aim of this work was to investigate the turnover of prescribed GAS inhibiting agents PPI and H2 blockers in a pharmacy. PPI Lomac Cipla and Omeprazolam have the largest turnover. Correlation exists between turnover and a price of a product. Medications are consumed mostly by patients aged 29 – 35. Women prevail among the consumers. Compared to year 2005, in 2007 there was a statistically important rise in turnover of medication concerned; whilst in 2008 were either a steady growth in turnover of certain medication or no notable changes. Turnover of some Gasecs is significantly lower during the summer, while the turnover of other prescribed GAS inhibiting agents stays unchanged.
Stomach acid lowering drug turnover in pharmacy
Keywords: Farmācija