Civil-militārās attiecības: armijas ietekmes faktori Arābu pavasara notikumos - Ābele, Dace (Latvijas Universitāte, 2014)
Maģistra darba tēma ir „Civil-militārās attiecības: armijas ietekmes faktori Arābu pavasara notikumos.” Arābu pavasaris aizsākās 2010.gada nogalē, kad Arābu valstis pārņēma protestu vilnis ar vēlmi pēc politiskām pārmaiņām. Arābu pavasari var uzskatīt par 2011.gada nozīmīgāko notikumu pasaulē. Darba teorētiskajā daļā tiks skaidrots civil-militāro attiecību jēdziens un armijas nozīme. Darba analīzes daļā tiks aplūkotas četras valstis – Ēģipte, Lībija, Jemena un Tunisija. Darba mērķis ir noskaidrot kā ir notikusi vara nomaiņa Arābu pavasara laikā šajās valstīs, kādu lomu šajā varas maiņā ir spēlējuši militārie spēki – armija. Kāpēc valsts militārie spēki līdzīgā situācijā tomēr rīkojās atšķirīgi, kādi faktori ietekmējuši šo atšķirīgo militāro spēku rīcību. Atslēgvārdi: Civil-militārās attiecības/Arābu pavasaris/Ēģipte/Tunisija/Lībija/Jemena

Master's thesis: "Civil-military relations: the armed forces influence factors in the Arab Spring events." Arab Spring began in late 2010, when the wave of protests took Arab states, people wanted political changes. Arab Spring can be considered the most important event of 2011 in the world. The theoretical part will explain concept of civil-military relations and the importance of military. Research will focus at four countries - Egypt, Libya, Yemen and Tunisia. The goal is to find how the change of power were held in these countries during the Arab Spring, what role in this power shift played military forces - army. Why in a similar situation military forces acted differently during the Arab Spring, what factors influenced the different actions of the military. Keywords: Civil-military relations/Arab spring/Egypt/Tunisia/Libya/Yemen
Civil-military relations: armed forces influence factors in the Arab Spring events
Keywords: Politikas zinātne (politoloģija)