Notiesāto personu vienlīdzības princips - Brivere, Liāna (Latvijas Universitāte, 2023)
Bakalaura darba “Notiesāto personu vienlīdzības princips” mērķis ir izanalizēt tieši notiesāto personu vienlīdzības principa jēdziena saturu un tā būtību, pievēršot uzmanību, kā tas tiek reglamentēts dažādos normatīvajos aktos, tas ir, gan nacionālajos, gan starptautiskajos tiesību aktos. Lai realizētu darba izvirzīto mērķi, autore izvirza šādus uzdevumus: izpētīt notiesāto personu vienlīdzības principa vēsturisko attīstību, izskatīt tā iekļaušanu dažādos starptautiskajos normatīvajos aktos, analizēt kā Latvijas Republikas tiesu praksē tiek izvērtēta vienlīdzības principa pārkāpšana, izpētīt tiesisko regulējumu gan Latvijā, gan Igaunijā, gan Lietuvā, gan Polijā, gan Vācijā par notiesāto vienlīdzības principa iekļaušanos normatīvajos aktos. Latvijas tiesiskajā regulējumā, piemēram, Latvijas Sodu izpildes kodeksa 50.4 pantā ir veikti vairāki grozījumi, jo šī panta ietvertais saturs ir bijis pretējs Latvijas Republikas Satversmes 91.pantam. Tas ir, notiesāto personu vienlīdzības princips netika regulēts vienlīdz taisnīgi starp dzimumiem, proti, vīrieti un sievieti. Šobrīd ir periods, kad personas aizvien vairāk vēlas, lai tiktu respektētas viņu pamattiesības, tamdēļ valsts cenšas līdzsvarot šos ierobežojumus vai pat diskriminācijas.

The purpose of the bachelor’s thesis “The principle of equality of convicted persons” is to analyse directly the content of the concept of the principle of equality of convicted persons and its essence, paying attention to how it is regulated in various regulatory acts, that is, both national and international law. In order to realize the goals set by the work, the authors sets the following tasks: to study the historical development of the principle of equality of convicted persons, to consider its inclusion in various international regulatory enactments, to analyse how the violation of the principle of equality is assessed in the jurisprudence practice of Republic of Latvia, to study the legal framework in Latvia, Estonia, Lithuania, Poland and Germany on the integration of the principle of quality of convicts into regulatory enactments. Several amendments have been made to the Latvian legal framework, for example, Article 50.4 of the Latvian Penal Code, because the content included in this Article has been contrary to Article 91 of the Constitution of the Republic of Latvia. That is, the principle of equality of convicted persons was not regulated equally fairly between the sexes, namely a man and a woman. There is now a period when individuals increasingly want their fundamental rights to be respected, so the state is trying to balance these restrictions or even discrimination.
The principle of equality of convicted persons
Keywords: Juridiskā zinātne; notiesāto vienlīdzības princips; notiesātie; diskriminācija; ieslodzījumu vietas; dzimums