Vetīvers Chrysopogon zizaniodes kā modeļsuga ūdenstilpju fitoremediācijas pētījumiem Latvijas apstākļos - Brants, Kārlis (Latvijas Universitāte, 2019)
Fitoremediācija ir iedarbīga vides piesārņojuma attīrīšanas tehnoloģija. Darba mērķis bija novērtēt vetīvera Chrysopogon zizanioides izmantošanu ūdenstilpju fitoremediācijas pētījumiem Latvijas apstākļos, salīdzinot tā morfoloģiskos parametrus un uzkrātos elementus dzinumos un saknēs brīvā dabā ūdenstilpēs un siltumnīcas apstākļos augušam vetīveram. C. zizanioides uzrādīja elementu (Fe, Mn, Zn, Cu, Pb, Ni un Cr) uzkrāšanas pazīmes, bet savstarpējas sakarības starp barības šķīdumā un biomasā esošo elementu koncentrāciju nenovēroja. Plostu vetīvers uzrādīja mazāko dzinumu un sakņu sauso masu, tomēr uzkrāto elementu koncentrācija plosta variantiem vairākumā gadījumu bija lielāka. Šīs pazīmes liecina par dažādu vides raksturlielumu ietekmi uz vetīvera augšanu, kas Latvijas klimatiskajos apstākļos iepriekš nav pētīti.

Phytoremediation is an effective technology for environmental treatment of pollution. The aim of this study was to evaluate the possibility of using vetiver Chrysopogon zizanioides for studies in phytoremediation of water bodies in conditions of Latvia by comparing their morphological parameters and accumulated chemical elements in roots and shoots for vetiver grown under outdoor and greenhouse conditions. C. zizanioides showed signs of accumulating several elements (Fe, Mn, Zn, Cu, Pb, Ni and Cr) but no correlation between the concentration of the elements present in the solution and the plant biomass was observed. The pontoon groups showed the lightest root and shoot dry mass, though the accumulated element concentration was higher than that of greenhouse groups in most cases. These findings indicate the impact of different environmental factors on the growth of vetiver which have not yet been studied in the climatic conditions of Latvia.
Vetiver Chrysopogon zizaniodes as a model species for studies in phytoremediation of water bodies in conditions of Latvia
Keywords: Bioloģija; piesārņojums; vetīvers; Chrysopogon zizanioides; smagie metāli; fitoremediācija