Ar retzemju joniem aktivētu hidroksilapatītu spektrāli-kinētiskie pētījumi - Puķina, Lāsma (Latvijas Universitāte, 2013)
Darba gaitā tika pētīti neaktivēti un ar dažādām koncentrācijām aktivēti ar Eu un Ce joniem hidroksilapatīta nanopulveri. Paraugi tika sintezēti Rīgas Tehniskās universitātes Neorganiskās ķīmijas institūtā ar sol-gel metodi. Nanopulveru struktūras raksturošanai reģistrēti rentgenstaru difrakcijas (XRD) un infrasarkanās absorbcijas (FTIR) spektri. Tika iegūti un analizēti paraugu luminiscences spektri un dzišanas kinētikas. Luminiscento īpašību pētījumi veikti Latvijas Universitātes Cietvielu Fizikas institūtā Cietvielu radiācijas fizikas laboratorijā. Novērota hidroksilapatīta pašvielas luminiscences josla neaktivētos nanopulveros, un luminiscences joslas saistītas ar Eu un Ce joniem. Iegūtie rezultāti salīdzināti ar literatūrā aprakstīto hidroksipapatītu nanopulveru luminiscenci.

The hydroxyapatite nanopowders undoped and doped with different concentrations of Eu and Ce ions were investigated in this work. All the powders were synthesized by sol-gel method in the Institute of Inorganic Chemistry of the Riga Technical University. The structure of nanopowders were characterized by x-ray diffraction (XRD) and infrared (FTIR) absorption spectra. The luminiscence spectra and decay kinetics of the nanopowders were measured and analyzed. The study of luminiscent properties of the samples was carried out at the Institute of Solid State Physics of the University of Latvia. The luminiscence band of the undoped hydroxyapatite and the bands due to Eu and Ce ions within the doped hydroxyapatite nanopowders were observed. The obtained results were compared with the results within the litarature of hydroxypatite nanopowders.
Spectral–kinetic research of hydroxyapatite doped with ions of rare earth
Keywords: Fizika