Vietējo degvielu deggāzes izmantošana Latvijā 1932.-1945. gadā - Auziņš, Emīls Jānis (Latvijas Universitāte, 2022)
Bakalaura darba tēma “Vietējo degvielu deggāzes izmantošana Latvijā 1932.-1945. gadā.” Darba mērķis ir apkopot un izanalizēt Latvijas presē atrodamo informāciju par vietējo degvielu deggāzes izmantošanu Latvijas sauszemes transportlīdzekļu darbībā. Pētījuma rezultātā tika konstatēts, ka no praktiskā viedokļa, koka gāze bija neērta un neefektīva, salīdzinot ar šķidrajiem kurināmajiem, bet valūtas trūkuma un kara izolācijas apstākļos tās plašā izmantošana liecināja par progresu un kontinentālās Eiropas tehnisko attīstību. Lēnā un ne pārāk plašā šīs tehnoloģijas ieviešanās Latvijā, salīdzinot ar Skandināvijas valstīm, liecināja par kopējo ne pārāk augsto un ierobežoto tehnisko attīstību.

The topic of the bachelor's thesis is “The use of local combustibles as fuel in Latvia 1932-1945 year". The aim of the thesis is to summarize and analyze the information found in the Latvian press on the use of local fuel gas in the operation of Latvian land vehicles. The study found that, from a practical point of view, wood gas was inconvenient and inefficient compared to liquid fuels, but its widespread use in the face of currency shortages and war isolation showed progress and technical development in continental Europe. The slow and not very widespread introduction of this technology in Latvia, compared to the Scandinavian countries, testified to the overall not very high and limited technical development.
The use of local combustibles as fuel in Latvia 1932-1945 year
Keywords: Vēsture; vietējā degviela; deggāze; koka gāzes ģenerators; motorizēts transports