Aprūpe narkoloģiskajiem pacientiem stacionārā - Krišāne, Katrīna (Latvijas Universitāte, 2016)
Bakalaura darba tēma – aprūpe narkoloģiskajiem pacientiem stacionārā. Šo tēmu izvēlējos, jo ikdienā darba saskaros ar narkoloģiskā profila pacientiem, kuriem ir jānodrošina kvalitatīva aprūpe. Darba mērķis ir noskaidrot aprūpi narkoloģiskajiem pacientiem stacionārā. Pētniecības uzdevumi ir analizēt literatūras avotus un apzināt pētījumus par narkoloģisko pacientu aprūpi, Izveidot intervijas jautājumus kā arī veikt pacientu intervijas terapijas nodaļā. Analizēt iegūtos datus un izdarīt secinājumus. Izvirzītas pētniecības jautājums - Kādas aprūpes aktivitātes stacionārā sagaida pacients? Kādas aprūpes aktivitātes nodrošina māsa narkoloģiskajiem pacientiem stacionārā? Bakalaura darbā tika izvēlēta kvalitatīvā pētījuma metode, un kā pētniecības instrumenti tika izmantotas divas intervijas ar nejauši izvēlētiem respondentiem, kuri atrodas x stacionārā terapijas nodaļā un māsas, kuras aprūpē narkoloģiskos pacientus x stacionārā terapijas nodaļā. Darbs sadalīts piecās nodaļās. Pirmajā aprakstīts D. Oremas māszinību teorija saistībā ar narkoloģisko pacientu aprūpi. Otrajā par to, kas ir alkohols un alkoholisms. Trešajā nodaļā apskatīts hronisks alkoholisms. Ceturtajā nodaļā aprakstīts par alkoholisma atkarību veidiem un piektajā nodaļā aprakstītas rehabilitācijas iespējas narkoloģiskajiem pacientiem. Pētījuma jautājumi atklāja pacientu domas par aprūpi stacionārā un māsu viedokli par viņu darba riskiem, pieredzi aprūpējot narkoloģisko pacientu grupu. Darba laikā secināts, ka narkoloģiskie pacienti ir apmierināti ar saņemto medicīnisko aprūpi stacionārā, bet māsas jūtas apdraudētas savā darba vidē, ja nākas saskarties ar agresīviem šāda profila pacientiem. Atslēgvārdi: aprūpe, aprūpes problēmas, narkoloģiskais pacients, māsa.

Bachelor thesis - care of clients in hospital. I chose this topic because I face on a daily basis working with addiction profile patients who are providing quality care. The goal is to find care for addicted patients in a hospital. Research objectives are to analyze literature and to identify research on addiction patient care, create interview questions and interview patients to take care unit. Analyze findings and draw conclusions. Pleas research question - What care activity in hospital patient expect? What care activity provides sister narcology patients in hospital? Bachelor's work was chosen the qualitative research method, and as research tools were used in two interviews with randomly selected respondents who are x-patient care unit and sisters who take care of clients x-patient care unit. Work divided into five chapters. First described D. Orem nursing theory in connection with the addicted patient care. The second of which is a Alcohol. The third chapter describes chronic alcoholism. The fourth chapter describes the types of alcohol dependence and the fifth chapter describes the rehabilitation of clients. The survey questions revealed patients' thoughts on hospital care and nursing point of view of their working risks, experience caring for addicted patients. During working hours, it concluded that addiction patients are satisfied with the medical treatment received in hospital, while the sisters feel threatened in their working environment, when faced with such an aggressive profile patients. Keywords: care, care problems, addiction patient nurse.
Care of Clients in Hospital
Keywords: Medicīna; aprūpe; aprūpes problēmas; narkoloģiskais pacients; māsa