Veselības aprūpes kvalitātes novērtējuma juridiskā daba un problemātika - Buzēns, Agris (Latvijas Universitāte, 2009)
Ārstniecības likuma 22.pants pacientam ir tiesības saņemt sniegtās veselības aprūpes kvalitātes novērtējumu normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā. Veselības aprūpes profesionālo un darbspējas ekspertīzes kvalitāti ārstniecības iestādēs kontrolē, Veselības inspekcija. Latvijas Republikas Augstākās tiesas Senāta Administratīvo lietu departaments norādījis, ka pacientam sniegtās veselības aprūpes kvalitātes novērtējums ir uzskatāms par iestādes faktisko rīcību, kurai ir noteikta apstrīdēšanas un pārsūdzēšanas kārtība. Veselības aprūpes kvalitātes novērtējums kalpo kā pierādījums lietās par ārstniecības personu saukšanu pie administratīvās atbildības saskaņā ar Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksu. Šajā darbā secināts, ka medicīniskā aprūpe nav atrunāta nevienā normatīvajā aktā, savukārt pacienta aprūpe ir vērtējams kā plašāks jēdziens, pieļaujot iespēju piemērot sankcijas arī par organizatoriska rakstura pārkāpumiem pacienta aprūpē.

Medical Treatment Law Section 22. patients have the right to receive an evaluation of the quality of the health care received in accordance with the procedures set out in regulatory enactments. In medical treatment institutions the quality of professional health care and work disability expert examination shall be controlled by the Health Inspectorate. Court in verdicts say that health care quality estimate is institution actual action, which has prescribed challenge and appeal order. Health care quality estimate is evidence in cases of medical practitioners shall be subject to administrative liability by Latvian Administrative Violations Code. In this written work draw a conclusion that medical care not term in laws and regulations, but care of patients is estimate like extensive term, give possibility accommodate sanctions of organizing character delict care of patients.
Juridical kind and problematic of health care quality estimate
Keywords: Juridiskā zinātne