Akcionāru reģistra vešanas tiesiskais regulējums. Pretrunas starp Finanšu instrumentu tirgus likuma un Komerclikuma regulējumu - Selga, Kristaps (Latvijas Universitāte, 2009)
Diplomdarba tēma ir akcionāru reģistra vešana apstākļos, kuros konstatējamas pretrunas starp Finanšu instrumentu tirgus likuma un Komerclikuma normām. Darba sākuma nodaļā, salīdzinoši pētot dažādus tiesību aktus un to attīstību, tiek konstatēta nepieciešamība atjaunot līdzsvaru starp akcionāra individuālo brīvību un to ierobežojošo akciju kā finanšu instrumentu reģistrācijas procedūru. Turpmākajās darba nodaļās tiek pētīta privātās komercsabiedrības AS „Latvijas Centrālais depozitārijs” darbība, valsts institūciju lēmumi un tiesu prakse, kā arī ārvalstu (Igaunijas un Lietuvas) tiesību akti, secinot, ka pastāvošais normatīvo aktu regulējums būtu pilnveidojams atbilstoši darbā aplūkotās Eiropas Parlamenta un Padomes direktīvas prasībām, tādējādi īstenojot akcionāru tiesisko interešu aizsardzību, pastarpināti rosinot domāt par nepieciešamību paplašināt Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistra Komercreģistra iestādes funkcijas akcionāru uzskaites vešanā.

The subject matter of this paper is record keeping at a Joint stock companies shereholders register in the circumstances where there are identified contradictions between statutory regulations provided by the Law on Financial Instruments Market and Commercial Law. In the introductory section of this paper, by comparative investigation of various legislative acts and their development, a necessity to renew the juridical balance between the individual freedom of the shareholder and its limitations incumbent to relevant registration procedure. The subsequent sections investigate operations carried out by a private entity JSC „Latvian Central Depository”, as well as decisions of state institutions and jurisprudence, as well as legislative acts of foreign countries (Estonia and Lithuania), concluding that the existing legislation should be improved in accordance with requirements of the Directive of the European Parliament and Council, thereby enacting legal protection of the shareholders, inter alia stimulating to consider the necessity to widen the institutional functions of the Republic of Latvia Commercial Registry in the area of shareholders record keeping.
Keeping of the shareholders register. Descrepancies between Law on the Financial Instruments Market and Commercial Law
Keywords: Tiesības