Galvojums kā saistību pastiprināšanas veids privāttiesībās un tā loma publisko tiesību sfērā - Bērziņa, Alīse (Latvijas Universitāte, 2008)
Darba mērķis ir galvojuma, kā saistību pastiprināšanas veida, padziļināta izpēte, galvojuma līguma elementu atšķirības, kas nosaka galvojuma apmērus tā īstenošanās gadījumā. Tāpat darbā iekļauts apskats par galvojumu sniegšanas procesu, ko veic valsts un pašvaldības savas kompetences ietvaros. Tiek apskatītas terminoloģijas problēmas, kas saistās ar jēdzienu „galvojums” un „garantija” izpratni, atšķirībām un pielietošanu Latvijas un starptautiskajās tiesībās, ir analizēta galvojuma kā saistību tiesību institūta izcelsme romiešu tiesībās un tām raksturīgo elementu pārņemšana mūsdienu civiltiesībās. Pētot galvojuma pielietojumu saistību tiesībās, darba autore iepazinās ar regulējumu Latvijas Republikas Civillikumā, tāpat ar likumiem, kas regulē valsts un pašvaldību galvojumu sniegšanas kārtību, kā arī šī institūta regulējumu citos likumos un saistošajos noteikumos. Apskatot galvojuma un garantijas jēdzienu lietojuma atšķirības, vērība tika piegriezta interneta materiāliem, kas ļāva veidot aprakstu par banku sniegtajiem pakalpojumiem un šajā sektorā lietotajiem terminiem un to izpratni. Analizējot galvojuma institūtu, autore uzsver elementus, kas apdraud gan kreditora, gan parādnieka un, jo īpaši, galvinieka intereses, jo galvinieks ir tā persona, kura šajā gadījumā uzņemas nedrošākās saistības.

Work’s object is warranty’s as strenghtening of liability law deeper perception., differences between elements of warranty’s contract whitch one’s prescibe warranty’s extent in case of that contract implementation. In work is included review about process of adducing warranty’s contract which one is done by state and local government within the framework of their competency. As well there is view of terminology’s problems in use of concepts ‘warranty’ and ‘guarantee’ in latvian and international law. Also there is analysed warranty concept in Roman law and tooking elements from there to modern civil law. In studying of warranty’s upplication, works author acquaint with governing in civil law of Latvia and also with other laws which ones regulates adducing of state’s and local government’s warranties. In researching differences between concepts ‘warranty’ and ‘guarantee’ attention was fix on internet materials, which one’s helped to make description about adduced bank services and perception about terms used in branch of bank services. In analysing of warranty work’s author accentuate elements which ones endanger interests of creditor, debtor and specially warranter because warranter is person who took on himself the most unsure liability.
Warranty as Secure of Obligations and it's Place in Public Law
Keywords: Juridiskā zinātne