Dzeramā ūdens paraugu autentifikācijas iespējas Rīgas pilsētā - Oškalns, Kristaps (Latvijas Universitāte, 2021)
Dzeramā ūdens paraugu autentifikācijas iespējas Rīgas pilsētā. Oškalns K., darba vadītāji Mg.chem. Edgars Selickis un Mg.chem. Māris Bērtiņš. Bakalaura darbs, 50 lappuses, 26 attēli, 4 tabulas, 42 literatūras avoti, 5 pielikumi. Latviešu valodā. Darbā tika veikta Rīgas dzeramā ūdens tīkla paraugu klasifikācija un izvērtētas paraugu autentifikācijas iespējas, izmantojot galveno komponentu analīzi. Tika analizēti astoņi dzeramā ūdens paraugi katru ceturksni 2020. un 2021. gadā. Tiem tika noteikts sulfātjonu, hlorīdjonu, kalcija saturs kā arī pH, elektrovadītspēja. Tika aprēķināts Larsona un Langeliera kritērijs dzeramā ūdens korozivitātes izvērtēšanai.

Possibilities of authentication of drinking water samples in the city of Riga. Oškalns. K., supervisor’s Mg.chem. Edgars Selickis and Mg.chem. Māris Bērtiņš, Bachelor’s thesis, 50 pages, 26 figures, 4 tables, 42 literature references, 5 appendices. In Latvian. In the work drinking water of Riga city was classified and evaluated the possibilities of authentication using principal component analysis. Eight different samples were taken in four different times in year’s 2020 and 2021. Each sample was analysed for pH, conductivity and sulphate, chloride, calcium content. Using analysed data Larson and Langelier indexes were calculated for determining water corrosivity.
Possibilities of authentication of drinking water samples in the city of Riga
Keywords: Ķīmija; DZERAMAIS ŪDENS; ŪDENS KOROZIVITĀTE; DAUDZFAKTORU ANALĪZES METODES; PARAUGU AUTENTIFIKĀCIJA