Mālpils ilgtspējas novērtējums, izmantojot Eiropas vienotos indikatorus - Muraško, Agate (Latvijas Universitāte, 2010)
Darba mērķis ir veikt Mālpils attīstības novērtējumu, izmantojot Eiropas vienotos indikatorus. Darba pirmajā daļā apkopota informācija par ilgtspējas jēdzienu un rādītājiem, sniegts Mālpils ciema raksturojums. Otrajā daļā apkopoti aptaujas un stratēģisko dokumentu pētījuma rezultāti, izveidotas sabiedrībai pieejamo atklāto teritoriju un pakalpojumu kartes. Pētījumā konstatēts, ka dažos aspektos Eiropas vienotie indikatori vērtē Mālpilij kā ciemam maz aktuālas problēmas (gaisa piesārņojums) vai nepievērš pietiekošu uzmanību svarīgām jomām (pakalpojumi kopumā). Rezultātos atklājas vairākas pozitīvas Mālpils kā ciema iezīmes - vides kvalitāte, kājāmgājēju īpatsvars, pašaudzēto produktu lietošana; liels trūkums ir nepilnīgie pakalpojumi. Atslēgas vārdi: ilgtspējīga attīstība, Eiropas vienotie indikatori, Mālpils ilgtspējības novērtējums.

The Bachelor work’s „Assessment of Malpils municipality sustainability using European common indicators” aim is to assess sustainability of Malpils. In the first part is information about sustainability and indicators; Malpils is described. In the second part are results summarized from questionnaire and strategic documents. Maps displaying availability of public areas and services are included. Concluded that some European common indicators don’t assess aspects important for Malpils as village (variety of services) or assess unimportant aspects (air pollution). Besides there are some marks characteristic to Malpils as village - quality of environment, proportion of walkers, consuming homegrown garden-stuffs; the big fault is incomplete services. Key words: sustainable development, European common indicators, assessment of Malpils sustainability.
Assessment of Malpils municipality sustainability using European common indicators
Keywords: Vides zinātne