Izlīgums kriminālprocesā - Jašniks, Vladislavs (Latvijas Universitāte, 2016)
Izlīgums – tiesību institūts, kas ieņem svarīgu vietu cilvēku attiecībās, tostarp arī krimināltiesībās, it īpaši tā seku dēļ. Ņemot vērā apstākļus, kas nosaka, ka kriminālprocess var tikt izbeigts, pamatojoties uz cietušā un aizdomās turētā vai apsūdzētā izlīgumu, ir ļoti svarīgi nodrošināt, lai šie apstākļi izpildītos un iestātos tiesiski regulētas izlīguma sekas. Darba mērķis ir izpētīt izlīguma tiesību institūta būtību kriminālprocesā, noskaidrot iesaistīto personu lomu un nozīmi šī tiesību institūta piemērošanas gaitā, kā arī noskaidrot, vai praksē izlīgums ar starpnieka piedalīšanos sekmē labāku kriminālprocesuālo mērķu sasniegšanu. Darbs sastāv no 4 nodaļām: izlīguma jēdziens un būtība, izlīgumā iesaistītās personas, izlīgums ar starpnieka piedalīšanos un izlīguma sekas.

Settlement – law institute, that is important both in criminal law and people relationship, most of it because of the consequences this institute has. Having regard to the circumstances, which dictates when criminal procedure can be finished, based on the settlement between the victim and the suspect or defendant, it is very important to ensure that these circumstances occurs and enforces legally regulated consequences of the settlement. The purpose of this bachelors degree is to research the nature of the settlement in the criminal procedure, to find out the role and the meaning of the persons that are involved in the application of this institute in the criminal procedure, and also to find out is application of settlement with the help of negotiator better in the meaning of achieving the objectives of the criminal procedure. The work has 4 chapters: the definition and nature of settlement, persons that are involved in the application of settlement, settlement with the help of negotiator, consequences of the settlement.
Settlement in criminal procedure
Keywords: Juridiskā zinātne; izlīgums; kriminālprocess; cietušais; apsūdzētais; starpnieks