Invazīvo augu kompostu sastāvs un to izmantošana lauksaimniecībā - Dzene, Tīna Agnese (Latvijas Universitāte, 2023)
Invazīvās augu sugas un to nekontrolēta izplatība tiek uzskatīta par vienu no lielākajiem draudiem bioloģiskajai daudzveidībai, samazinot ekosistēmas pakalpojumus, kaitējot vietējām sugām un to biotopiem, kā arī radot ekonomiskus zaudējumus un kaitējumu cilvēka veselībai un drošībai. Invazīvo augu kā bioresursa izmantošana var kļūt par efektīvu to kontroles un pārvaldības stratēģiju, kas var ne tikai samazināt augu ierobežošanas izmaksas, bet arī pārvērst šo augu biomasu par augstas pievienotās vērtības produktu. Invazīvie augi ir vērtīgi lignocelulozes materiāli, kas padara tos par daudzsološu izejvielu grupu komposta ražošanai. Maģistra darba mērķis ir izpētīt invazīvo augu sugu – Sosnovska latvāņa, puķu spriganes, Kanādas zeltslotiņas un daudzlapu lupīnas – kompostu sastāvu un novērtēt to fitotoksicitāti. Pētījuma rezultāti liecina, ka no invazīviem augiem iegūti komposti ir potenciāli izmantojami lauksaimniecībā, taču pastāv to fitotoksicitātes un dzīvotspējīgo sēklu izplatīšanās risks.

Invasive plant species and their uncontrolled spread are considered one of the biggest threats to biodiversity, reducing ecosystem services, harming native species and their habitats, and causing economic losses and harm to human health and safety. The use of invasive plants as a bioresource can become an effective strategy for their control and management, which can not only reduce the cost of plant control, but also convert the biomass of these plants into a high value-added product. Invasive plants are valuable lignocellulosic materials, which makes them a promising group of raw materials for compost production. The aim of the master's thesis is to investigate the composition of composts of invasive plant species – Sosnowsky's hogweed, Himalayan balsam, Canadian goldenrod and garden lupine – and to evaluate their phytotoxicity. The results of the study show that composts made from invasive plants have potential for agricultural use, but there is a risk of their phytotoxicity and the spread of viable seeds.
Composition of invasive plant composts and their use in agriculture
Keywords: Vides zinātne; invazīvās augu sugas; bioresursi; kompostēšana; komposta kvalitāte; humusvielas