Konstitucionālā sūdzība un pašvaldības pieteikums Satversmes tiesā: aizskārumu dažādība un pieteikumu atšķirību analīze - Anučins, Dairis (Latvijas Universitāte, 2019)
Maģistra darbā “Konstitucionālā sūdzība un pašvaldības pieteikums Satversmes tiesā: aizskārumu dažādība un pieteikumu atšķirību analīze” pētīti divi Satversmes tiesā izskatāmo pieteikumu veidi – konstitucionālā sūdzība un pašvaldības pieteikums tās tiesību aizsardzībai. Darbā izvirzīti mērķi izpētīt konstitucionālās sūdzības un pašvaldības pieteikuma teorētiskos un praktiskos aspektus – salīdzināt abu pieteikumu veidu būtiskos elementus, īpašu uzmanību veltot aizskārumam kā abu pieteikuma veidu kopīgam, neatņemamam elementam, tā iespējamo izpausmju un juridiskā pamatojuma analīzei, kā arī aizskāruma izpratnes dažādībai abos pieteikumu veidos. Darbā ir veikta teorijas un Satversmes tiesas prakses analīze, kā rezultātā izdarīti secinājumi un sniegts raksturojums par būtiskākajām abu pieteikuma veidu kopīgajām un atšķirīgajām pazīmēm.

In master’s thesis “The Constitutional Complaint and Application by a Local Government to the Constitutional Court: Diversity of Infringements and Analysis of the Differences of Applications” two possible types of the Constitutional Court’s-reviewed applications is being studied – constitutional complaint and application by the local government. The aim is to study theoretical and practical aspects of the two types of applications – to compare the essential elements, focusing on infringement as a common, integral element of both, and to analyze possible manifestations and legal basis as well as the diversity of the understanding of infringement. The thesis analyzes the theory and the practice of the Constitutional Court. There have been provided conclusions and a description of common and different characteristics of both types of applications.
The Constitutional Complaint and Application by a Local Government to the Constitutional Court: Diversity of Infringements and Analysis of the Differences of Applications
Keywords: Juridiskā zinātne; Satversmes tiesa; konstitucionālā sūdzība; pašvaldības pieteikums; cilvēka pamattiesības; pašvaldības tiesības