Uztvertais vecāku emocionālais siltums un fiziskās sodīšanas pieredze bērnībā un tās saistības ar depresijas un trauksmes simptomiem pieaugušo vecumā - Mečajs, Raitis (Latvijas Universitāte, 2021)
Pētījuma mērķis bija izpētīt saistību starp bērnībā piedzīvotu fizisko sodīšanu, uztverto vecāku emocionālo siltumu un trauksmes un depresijas simptomiem pieaugušo vecumā, kā arī noteikt, vai uztvertais vecāku emocionālais siltums bērnībā darbojas kā mediators starp bērnībā piedzīvoto fiziskās sodīšanas pieredzi un depresijas un trauksmes simptomiem pieaugušo vecumā. Pētījumā piedalījās 93 respondenti vecumā 18-63 gadiem (M=35,62). Pētījums ir neeksperimentāls, korelatīvi aprakstošs. Instrumentārijs iekļauj 4 aptaujas: Depresijas, Trauksmes un Stresa Skala (Depression Anxiety Stress Scales, Lovibond, S.H. & Lovibond, P.F. 1995); Vecāku attieksmes aptauja (Parental Bonding Instrument, /PBI/, Parker, Tupling, & Brown, 1979); Alabamas Audzināšanas aptauja (The Alabama Parenting Questionnaire (APQ), Clerkin, Marks, Policaro & Halperin, 2007); Ģentes audzināšanas skala (Ghent Parental Behaviour Scale,/GPBS/ Leeuwen, Vermulst, Kroes, Meyer, 2004). No iegūtajiem datiem netiek novērotas saistības starp bērnībā piedzīvotu fizisko sodīšanu un trauksmes un depresijas simptomiem pieaugušo vecumā. Atslēgas vārdi: fiziskais sods, vecāku emocionālais siltums, depresija, trauksme.

The aim of this study was to research the correlations between physical punishment experience during childhood, perceived parental warmth, and anxiety and depression symptoms during adulthood, also to find out if perceived childhood parental warmth can mediate the correlations between childhood physical punishment and symptoms of depression and anxiety during adulthood. In total 93 persons aged 18-63 (M=35,62) were surveyed. The design of the present study is nonexperimental and correlatively descriptive. Four surveys were used: Depression Anxiety Stress Scales (Lovibond, S.H. & Lovibond, P.F. 1995); Parental Bonding Instrument (Parker, Tupling, & Brown, 1979); The Alabama Parenting Questionnaire (Clerkin, Marks, Policaro & Halperin, 2007); Ghent Parental Behaviour Scale (Leeuwen, Vermulst, Kroes, Meyer, 2004). No correlation is observed between childhood physical punishment and depression and anxiety symptoms during adulthood from the obtained data. Key words: physical punishment, parental warmth, depression, anxiety
Perceived Parental Warmth and Childhood Experience of Physical Punishment and Their Correlations With Symptoms of Depression and Anxiety During Adulthood
Keywords: Psiholoģija; fiziskais sods; vecāku emocionālais siltums; depresija; trauksme