Augsnes virskārtas horizontu krāsas raksturojums Mollic diagnostiskā horizonta identificēšanai Latvijā - Petrovs, Jaroslavs (Latvijas Universitāte, 2025)
Pētījuma mērķis ir raksturot sausas un mitras augsnes krāsas atšķirības Mollic augšņu pazīmes identificēšanā Latvijā. Tika analizēti 215 augsnes krāsas, C un N satura, granulometriskā sastāva dati augsnes virskārtā no dziļrakumiem, kas tika aprakstīti Taurenes un Platones pagastos E2SOILAGRI projekta ietvaros. Augsnes C saturs būtiski neatšķīrās starp augsnēm ar atšķirīgu krāsas spožumu. Papildus mitras augsnes krāsas spožumam, sausas augsnes spožums ir nozīmīgs rādītājs Mollic īpašību identificēšanai. PCA analīze parādīja, ka Platones pagastā Mollic virskārtas izplatība ir saistīta ar augsnes granulometrisko sastāvu, biežāk satopams būs smilšainās un mālsmilts augsnēs. Gan Taurenes, gan Platones pagastos Mollic sastopams biežāk augsnēs ar hidromorfisma pazīmēm.

The aim of the study is to describe the differences between dry and wet soil colour in the identification of Mollic soils in Latvia. Data on soil colour, C and N content, granulometric composition of 215 topsoils from deep excavations described in Taurene and Platone municipalities within the E2SOILAGRI project were analysed. Soil C content did not differ significantly between soils with different colour brightness. In addition to the colour brightness of wet soils, the brightness of dry soils is an important indicator for the identification of Mollic properties. PCA analysis showed that in Platone municipality the distribution of Mollic topsoil is related to the soil granulometric composition, being more frequent in sandy and clayey soils. In both Taurene and Platone parishes Mollic is more frequent in soils with hydromorphic features.
Topsoil colour characterisation for identification of Mollic diagnostic horizon in soils Latvia
Keywords: Vides zinātne; augsnes; Mollic; krāsa; ogleklis