Ambliopijas ārstēšanas efektivitāti ietekmējošo faktoru analīze - Rikena, Ieva (Latvijas Universitāte, 2007)
Darbs uzrakstīts latviešu valodā, datorsalikumā uz 46 lapām, satur 15 attēlus, 26 tabulas, 1 pielikumu un 32 atsauces uz literatūru. Darba mērķis: Izvērtēt ambliopijas ārstēšanas efektivitāti VAS Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas Bērnu Acu slimību klīnikā. Subjekti un Metode: Tika apstrādāti 142 pacientu dati no VAS Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas Bērnu Acu smilību klīnikas kartotēkas (no tiem 68 zēni un 74 meitenes ar vidējo vecumu 4,2±2,3 gadi). Tika analizēta pacientu sākotnējā redzes asuma, ambliopijas veida, refrakcijas, ārstēšanas ilguma un bērna vecuma ietekme uz redzes asumu pēc ārstēšanas. Līdzestības izvērtēšanai tika aptaujāti 32 VAS Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas Bērnu Acu slimību klīniku apmeklējušo ambliopo pacientu vecāki un 46 Rīgas specializēto redzes bērnudārzu bērnu, kuriem ir ambliopija, vecāki. Rezultāti: Labākais iegūstamais redzes asums pēc ārstēšanas zemas pakāpes ambliopijai bija 0,82, vidējas pakāpes ambliopijai 0,65, augstas pakāpes ambliopijai 0,45 un ļoti augstas pakāpes ambliopijai 0,13. 47 pacientu acīm redzes asuma uzlabojums bija 0,2-0,3, 33 acīm 0,4-0,5, bet 24 acīm virs 0,5. 6,5% bērnudārza vecāku nezina, vai viņu bērns šķielē. 100% Bērnu klīniskās universitātes Bērnu Acu slimību klīnikā aptaujāto un 82,6% bērnudārzos aptaujāto kā galveno informācijas avotu minējuši medicīnas iestāžu darbiniekus, Secinājumi: 1) Sākotnējais redzes asums būtiski ietekmē redzes asumu pēc ārstēšanas. Jo dziļāka ambliopija, jo zemāks redzes asums iegūstams pēc ārstēšanas. 2) Miopiem sfēriskās refrakcijas kļūdas pakāpe neietekmē ārstēšanas rezultātu, bet to būtiski ietekmē astigmātisms. 3) Ja ārstēšana tiek veikta, sagaidāms redzes asuma uzlabojums. 4) Ambliopijas ārstēšanas ilgums nav atkarīgs no ambliopijas veida. 5) Lai noskaidrotu pacienta vecuma ietekmi uz ārstēšanas efektivitāti, nepieciešami papildus pētījumi 6) Līdzestība ir augstāka to vecāku vidū, kuri paši nodarbojas ar bērna ārstēšanu, nevis bērnudārza bērnu vecāku vidū. 7) Pacientu vecāki no medicīnas iestādēm nesaņem pietiekoši daudz informācijas par ambliopijas ārstēšanu.

Bachelor work is written in Latvian language, it contains 46 pages, 15 pictures, 26 tables, 1 appendix and 32 references to literature. Aim: To assess the efficiency of treatment of amblyopia in Children's Clinical Hospital Children's Eye Diseases clinic. Subjects and methods: Data of 142 patients (68 male and 74 female with mean age 4,2±2,3) were analyzed to assess the influence of pre-treatment visual acuity, type of amblyopia, refraction, duration of treatment and patient age on post-treatment visual acuity. To evaluate parental compliance 32 parents of children with amblyopia in Children's Clinical Hospital Children's Eye Diseases clinic and 46 parents of children with amblyopia in specialized eye disease kindergarten were asked to complete a questionary. Results: Best possible visual acuity after treatment was 0,82 for mild amblyopia, 0,65 for middle amblypia, 0,45 for severe amblyopia and 0,13 for extremely severe amblyopia. Visual improvement was 0,2-0,3 in 47 eyes, 0,4-0,5 in 33 eyes, and more than 0,5 in 24 eyes. 6,5 per cent of kindergarten parents does not know whether their child has strabismus. 100 per cent of Children's Clinical Hospital Children's Eye Diseases clinic parents and 82 per cent of kindergarten parents chose medicine institutions as the most important information source. Conclusion: 1) Pre-treatment visual acuity significantly influences post-treatment visual acuity. 2) Spherical refraction is not significant in development of amblyopia for myopes, but astigmatism turns to be significant. 3) If the treatment was performed, the visual acuity will be successful. 4) Type of amblyopia does not influence duration of treatment. 5) To assess patient age influence on treatment efficiency, another research should be performed. 6) Parental compliance is higher within parents, who treat their children at home. 7) Parents do not receive enough information about treatment of amblyopia from medicine institutions.
The analyze of factors influencing amblyopia treatment efficiency
Keywords: Fizika