Reto latviešu personvārdu darināšanas tendences - Plēsuma, Ieva (Latvijas Universitāte, 2014)
Maģistra darbā „Reto latviešu personvārdu darināšanas tendences” savākti un analizēti 700 retie personvārdi. Darba mērķis ir turpināt mūsdienās Latvijā reti sastopamo personvārdu izpēti, noskaidrot iespējamos to rašanās iemeslus latviešu antroponimikonā, analizēt tos no semantiski derivatīvā aspekta, kā arī mēģināt skaidrot to cilmi. Lai sasniegtu izvirzītos mērķus, studēta latviešu un ārzemju autoru teorētiskā literatūra par mūsdienu antroponīmiskajiem procesiem, ārzemju pieredze salīdzināta ar situāciju Latvijā, veidota reto personvārdu kartotēka un izstrādāts personvārdu semantiski derivatīvais iedalījums. Iegūtie rezultāti parāda reto latviešu personvārdu darināšanas un aizgūšanas tendences. Atslēgas vārdi: retie personvārdi, Latvija, socioantroponīmika, semantiskā derivācija, personvārdu cilme

Master’s thesis “The Derivation Tendencies of Rare Latvian Personal Names” presents the analysis of 700 rare personal names. The aim of this thesis is to continue the research on rare anthroponyms in Latvia, to clarify possible reasons behind such names being added to Latvian anthroponymicon, to analyze them by the view of semantic derivation, and also to try to interpret the origin of these personal names. To reach the set aim, author has analyzed Latvian and foreign theoretical literature on contemporary anthroponymical processes, compared foreign experience with the situation in Latvia, created a file of rare anthroponyms and formed a semantic-derivative classification of personal names. The obtained outcome of this thesis points to the tendencies of formation and borrowing rare Latvian personal names. Key words: rare anthroponyms, Latvia, socioanthroponymics, semantic derivation, origin of personal names
The Derivation Tendencies of Rare Latvian Personal Names
Keywords: Filoloģija